NieuwsEU-akkoord

Brussel legt Ruttes ‘noodrem’ anders uit: géén stopzetting subsidies, slechts pauze in uitbetaling

De noodrem bij de uitbetaling van de Europese herstelmiljarden, waarvoor premier Rutte afgelopen dagen in Brussel streed, is louter een pauze in de betalingen. Van stopzetting van de geldstroom op verzoek van één lidstaat, kan volgens de Commissie geen sprake zijn.

Marc Peeperkorn
Mark Rutte elleboogt met EU-president Charles Michel.  Beeld AP
Mark Rutte elleboogt met EU-president Charles Michel.Beeld AP

Rutte eiste tijdens de marathon EU-top afgelopen dagen dat landen die EU-subsidies uit het nieuwe Europese herstelfonds krijgen, verplicht worden hun economieën te hervormen. Om dat ‘vast te nagelen’ eiste hij een veto voor de lidstaten over de betalingen voor het geval een land zijn hervormingsbeloften niet nakomt. Rutte stond alleen in deze eis en werd door zijn collega’s zwaar bekritiseerd hierover.

In het akkoord dat de regeringsleiders dinsdagochtend bereikten na vier dagen en nachten vergaderen, staat dat ‘als één of meerder lidstaten’ het idee hebben dat een ander EU-land draalt met de beloofde hervormingen, de betalingen worden stopgezet. De kwestie zal dan worden besproken op de eerstvolgende EU-top waar alle leiders een veto hebben.

Pauze

In een toelichting woensdagochtend zei de Commissie dat de leiders maximaal drie maanden hebben voor een discussie. Als daar geen eensgezindheid is, belandt de kwestie volgens de Commissie weer op haar bordje en kan die – met de steun van een gewone meerderheid van de lidstaten – besluiten de betalingen te hervatten. De Commissie benadrukte dat de noodrem niet meer dan een pauze is en dat de regeringsleiders alleen over de kwestie discussiëren en niet beslissen.

Dat staat haaks op de uitleg die Rutte dinsdag gaf over het akkoord. Daarin zei hij dat betalingen bij het niet nakomen van de hervormingen, indien nodig, langdurig gestaakt kunnen worden. ‘Je probeert er met drie maanden uit te zijn. Maar als het niet lukt met drie maanden mag het ook langer duren.’ Volgens Rutte heeft de Commissie dat ook toegezegd.

De Commissie zegt echter dat alleen zij gemachtigd is besluiten over de betalingen te nemen. Dat het Europees Verdrag geen andere mogelijkheid geeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden