nieuwsbegrotingen

Brussel: landen als Italië en België moeten bezuinigen, Nederland moet meer uitgeven

Italië, België, Frankrijk en Spanje moeten extra bezuinigen en hervormen om te voorkomen dat hun begroting volgend jaar ontspoort. Die waarschuwing gaf de Europese Commissie woensdagmiddag in haar oordeel over de ontwerpbegrotingen van de 19 eurolanden.

Ursula von der Leyen.Beeld REUTERS

De regeringen in Nederland en Duitsland moeten juist meer uitgeven. Volgens de Commissie hebben Den Haag en Berlijn de financiële ruimte daarvoor. Extra investeringen door deze landen kunnen de economische groei in de hele eurozone versterken.

Commissaris Valdis Dombrovskis (Euro) riep België, Frankrijk, Italië en Spanje op te profiteren van de huidige lage rentestand, dat geeft deze landen een meevaller om hun veel te hoge staatsschuld te verlagen. ‘Dat moet hun prioriteit zijn’, aldus Dombrovskis woensdag tijdens de presentatie van begrotingsadviezen. De staatsschuld in Italië bedraagt volgend jaar ruim 136 procent van het bruto binnenlands product, de schulden van België, Frankrijk en Spanje schommelen rond de 100 procent. Volgens de regels van het Stabiliteitspact mag de staatsschuld maximaal 60 procent bedragen, Nederland zit volgens de Commissie op 47 procent in 2020.

Eurozondaar

Als de genoemde vier landen hun begrotingen niet snel bijstellen, lappen ze de afspraken over het terugdringen van het begrotingstekort en de staatsschuld aan hun laars. Vooralsnog houdt de Commissie het op een waarschuwing voor de vier eurozondaars. Een strafmaatregel volgt pas als ze komend voorjaar niets aan hun begroting voor 2020 hebben veranderd. Voor België geldt als bijkomend probleem dat er nog steeds geen zicht is op een federale regering, de onderhandelingen daarover slepen sinds mei dit jaar voort.  In Spanje zijn net verkiezingen geweest (de vierde keer in vier jaar) en wordt momenteel onderhandeld over een nieuwe coalitie.

De Commissie heeft overigens nog nooit een euroland een boete opgelegd wegens overschrijding van de euroregels uit het Stabiliteitspact. Brussel meent dat de aanpak van waarschuwen en adviseren effectiever is. Dombrovskis zei woensdag wel dat de zwakke eurolanden de  stevige economische groei van afgelopen jaren onvoldoende hebben gebruikt om hun schulden te saneren. Dat maakt ze onnodig kwetsbaar nu de groeiverwachtingen minder florissant zijn.   

Niet voor de eerste keer roept de Commissie Nederland en Duitsland op de begrotingsteugels te laten vieren. Dat doen beide landen al: het begrotingsoverschot van Nederland daalt van 1,5 procent dit jaar naar 0,5 procent in 2020. Het Duitse overschot gaat van 1,2 naar 0,6 procent. Volgens Dombrovskis en zijn collega Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken) kunnen Berlijn en Den Haag echter de komende jaren nog meer doen.

Finland, Portugal, Slovenië en Slowakije moeten ook oppassen met hun begroting, stelt de Commissie. Portugal zit met een hoge staatsschuld (117 procent) die weliswaar daalt maar niet snel genoeg. Finland, Slowakije en Slovenië doen te weinig om een begroting in evenwicht (geen tekort) te bereiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden