Nieuws

Brussel komt terug op eigen plan: gascentrales voorlopig niet op lijst ‘groene’ investeringen

Gasgestookte elektriciteitscentrales worden voorlopig toch niet opgenomen in een lijst met duurzame investeringen van de EU. De Europese Commissie zal deze zogenoemde ‘groene taxonomie’ waarschijnlijk woensdag presenteren.

 Gascentrale Enecogen in Rotterdam. Beeld Simon Lenskens
Gascentrale Enecogen in Rotterdam.Beeld Simon Lenskens

Volgens eerdere uitgelekte plannen van de Commissie zouden ook gascentrales onder bepaalde voorwaarden in de groene taxonomie komen. Maar na felle protesten heeft de commissie een besluit hierover nu waarschijnlijk uitgesteld tot komend najaar, blijkt uit stukken in het bezit van de Volkskrant.

Dat gascentrales plotseling opdoken in de voorlopige taxonomie die in maart naar buiten kwam, was een direct gevolg van politieke druk uit Oost-Europa. Landen als Polen leunen voor de energievoorziening en verwarming van huizen nog zwaar op kolen en willen met investeringen in gascentrales hun CO2-uitstoot terugdringen. Door gascentrales op de groene taxonomie te laten zetten, krijgen zij toegang tot goedkopere leningen.

Klimaatbank

Het belang om op de lijst te komen is dus groot. Onder meer de Europese investeringsbank EIB wil een rol als klimaatbank, waarbij minstens de helft van de leningen het label ‘klimaatinvestering’ moet krijgen. Van de investeringen van de bank mag 100 procent straks geen schade meer toebrengen aan het klimaat. Gascentrales horen hier in principe dus niet bij.

Vermoedelijk zullen in de toekomst ook meer private investeerders de Europese taxonomie als uitgangspunt gaan gebruiken. Ook vanuit China en de VS wordt met aandacht naar de Europese taxonomie gekeken, die mogelijk als blauwdruk zal dienen voor groene investeringen in deze landen.

Gascentrales die aan de nu voorgestelde norm voldoen, zouden volgens het voorstel tot 2025 in aanmerking komen voor opname in de lijst. Voorwaarde is dat ze naast elektriciteit ook warmte produceren die nuttig wordt gebruikt en dat ze bijdragen aan een verlaging van de CO2-uitstoot voor stroomproductie.

Goed nieuws voor tegenstanders

Het voorstel van maart wekte grote beroering bij milieuorganisaties, europarlementariërs en een aantal lidstaten, die vreesden dat de klimaatdoelen in gevaar zouden komen.

Gascentrales gaan immers veertig jaar mee, en stoten mogelijk nog CO2 uit op het moment dat Europa zijn CO2-emissies allang tot nul moet hebben teruggebracht.

Dat opname in de taxonomie nu is uitgesteld tot het najaar, is goed nieuws voor tegenstanders van nieuwe gascentrales. Het leidt ertoe dat de taxonomie een werkelijk groener karakter krijgt.

Bovendien vindt de discussie over gascentrales straks plaats als Duitsland een nieuwe, mogelijk groenere regering heeft. De huidige Duitse regering wil gascentrales ook op de taxonomie, omdat Berlijn stelt dat gas helpt de CO2-uitstoot van het land te verlagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden