Brussel kan weer met de metro en naar school

Het hoogste dreigingsniveau is nog steeds van kracht in Brussel, maar toch gaan scholen er woensdag weer open. Ook de metro gaat weer rijden. Wel houden honderden agenten schoolgebouwen in de gaten en wordt de metro door de politie bewaakt.

Militairen op straat in het centrum van Brussel Beeld anp
Militairen op straat in het centrum van BrusselBeeld anp

Van alle 69 metrostations zijn er 35 opengegaan, meldt het Brusselse ov-bedrijf MIVB. Voorlopig rijdt de metro tussen 06.00 en 22.00 uur. Normaal is dat vanaf 05.30 uur tot middernacht.

De opening van scholen en de metro moet ervoor zorgen dat het openbare leven in Brussel verder op gang komt. Dinsdag openden al steeds meer winkels, musea en attracties de deuren. Wel werd het straatbeeld in het centrum en bij belangrijke locaties nog gedomineerd door militairen en agenten en dat zal ook de komende dagen nog zo zijn.

In de rest van België blijft het terreurdreigingsniveau op het op een na hoogste niveau. 'We doen onze uiterste best om de situatie onder controle te houden', zei de Belgische premier Charles Michel dinsdag na een overleg met de nationale veiligheidsraad. 'De dreiging is er nog altijd. We vragen de bevolking kalm te blijven.'

De dreiging van aanslagen geldt volgens de premier nog altijd voor winkelcentra, straten en het openbaar vervoer. Het aantal grootschalige evenementen wordt 'verminderd' om meer politie vrij te maken. Michel kondigde maandag dan ook aan dat de aanwezigheid van politie en leger wordt versterkt en dat er veiligheidsmaatregelen worden getroffen voor het openbaar vervoer.

Zo ziet de 'Bezette Stad' eruit

Dreigingsniveau 4 blijft nog de hele week van kracht in Brussel. En toch: 'Wij laten ons niet bang maken.' (+)

Veiligheidsmaatregelen op Station Brussel-Zuid Beeld photo_news
Veiligheidsmaatregelen op Station Brussel-ZuidBeeld photo_news

Parijs

Sinds zaterdag geldt het hoogste dreigingsniveau in Brussel, wat betekent dat de dreiging van een aanslag 'ernstig en zeer nabij is'. De Belgische autoriteiten jagen met man en macht op Salah Abdeslam, een vermoedelijke dader van de aanslagen in Parijs, en zijn eventuele handlangers.

Dit weekeinde paste de NCTV het reisadvies voor België aan en waarschuwde om drukke plaatsen in Brussel te mijden. In Nederland blijft de dreiging, zoals de afgelopen tweeënhalf jaar, substantieel. Dat houdt in dat er een reële kans bestaat op aanslagen, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn. Inlichtingendiensten beklemtonen dat ze vooralsnog geen aanwijzingen hebben dat de daders van de aanslagen in Parijs gelieerd zijn aan Nederlandse jihadisten of netwerken.

Beslissingen maken onder dreiging

Twee weken na 9/11 stonden politie en justitie in Nederland op scherp na het bericht dat terroristen in onder meer de Coentunnel autobommen zouden plaatsen. Het leger rukte uit, scherpschutters posteerden zich bij de tunnels en afritten. Hoe moeilijk is het om zo'n beslissing te nemen? 'Het zijn duivels ingewikkelde afwegingen' (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden