Brussel is niet meer heilig

Misschien was u voor de Europese Grondwet, misschien was u tegen. U vindt Europa best belangrijk, maar u heeft ook zo uw twijfels....

Een krachtige en ambitieuze EU: CDA
Het CDA (lijst 1) is ‘trots op al datgene wat de EU heeft bereikt’. Méér actie is nodig bij asiel- en migratie, gemeenschappelijk buitenlands, veiligheids- en defensiebeleid, criminaliteits- en terrorismebestrijding, energie- en klimaatbeleid. Wel kan Brussel 23,2 miljard euro goedkoper door minder regels, minder ambtenaren en tolken en betere bestrijding van btw-fraude. De landbouwsubsidies zijn echter heilig.

De EU is voor het CDA nu niet klaar voor nieuwe landen. De hervormingen in Turkije ‘stagneren’: ‘fundamentele verbeteringen zijn nodig’.

Een sterk en sociaal Europa: PvdA
De PvdA (lijst 2) wil 70 procent van de EU-begroting ‘anders en moderner’ besteden: minder geld naar landbouw, geen geld ‘rondpompen’. Wél meer geld voor onderzoek en innovatie. Brussel moet garant staan voor mensenrechten, internationale rechtsorde, eerlijke wereldhandel en duurzaamheid. De PvdA wil een ‘sociale toets’: Brusselse regels moeten worden beoordeeld op sociale gevolgen.

Turkije kan op termijn EU-lid worden, als het land aan alle politieke, sociale en economische voorwaarden voldoet en de EU er zelf klaar voor is.

Europa voor half geld: VVD
De VVD (lijst 3) is groot voorstander van de vrije markt in Europa, want die brengt Nederland welvaart. Een vrije dienstenmarkt is nodig, kernenergie is een kans. De liberalen willen meer samenwerking tussen nationale politiediensten om criminelen op te sporen. Illegale immigratie moet hard worden aangepakt want ‘Europa is geen hotel’.

Het mes moet drastisch in (landbouw)subsidies: Europa kan voor half geld. Turkije zou lid kunnen worden, maar de VVD ‘zal zich er niet bij neerleggen dat er met de criteria wordt gesjoemeld’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden