Brussel heeft primeur van eerste WTO-rel met Peking

De Europese Unie heeft een invoerverbod op dierlijk voedsel uit China uitgevaardigd, dat voor Peking 'onaanvaardbaar' is. Als deze 'foute beslissing' niet snel wordt ingetrokken, zal China represailles nemen volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), zo dreigt Peking....

China's eerste grote handelsrel sinds het vorige maand lid werd van de WTO, brak vrijdag uit nadat een advies van de veterinaire commissie van de EU door de Europese Commissie was overgenomen. Het betreft een invoerverbod uit China van pluimvee- en konijnenvlees, ingevroren schaaldieren en voer voor huisdieren.

Een rapport van een EU-missie naar China in november stelde 'ernstige gebreken' vast in de controle op de overschotten van deze producten. Bovendien was een verboden antibioticum gebruikt. China vindt de conclusies van het rapport oneerlijk en onredelijk.

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Handel en Economische Samenwerking heeft men geen rekening gehouden met de Chinese kijk op de zaak. Een kleine kwestie zou buiten alle proporties zijn opgeblazen, en de sancties zouden de zaak uit de strikte handelssfeer hebben gehaald.

De vijftien EU-landen voerden in 2000 voor een bedrag van 327,7 miljoen euro de Chinese producten in die nu op de zwarte lijst staan. Na Japan en de VS is de EU China's grootste handelspartner, met een volume ter waarde van een kleine tachtig miljard euro. Als investeerder in China komt de EU ver na de VS en Hongkong.

De harde aanvaring tussen China en Europa komt op een moment waarop alles tussen Brussel en Peking rozengeur en manenschijn leek. De lancering van de euro werd in China enthousiast begroet. De Europese munt geldt hier immers als het symbool van een opkomende wereldmacht, die een eind kan maken aan de allesoverheersende machtspositie van de Verenigde Staten.

De Chinese minister van Financiën heeft al aangekondigd dat hij de centrale bank zal aanbevelen een groter deel van de deviezenreserves om te zetten in euro's. Deze waren eind vorig jaar opgelopen tot 208 miljard dollar. Met uitzondering van Japan zit geen land in de wereld er wat dat betreft zo warmpjes bij.

Hoewel de samenstelling van de deviezenreserve een staatsgeheim is, neemt men aan dat deze vóór de komst van de euro voor 60 procent bestond uit dollars, voor 15 procent uit yens, voor 15 procent uit D-marken en voor de rest uit andere valuta. Hoeveel van de dollarreserve wordt omgezet in euro's, hangt af van factoren als de stabiliteit van de nieuwe munt, de groei van de EU-handel met China en de toename van de Europese investeringen.

De Europese China-euforie bereikte vorige week een climax aan het slot van de 'Euro Road Show'. Drie maanden lang hebben tientallen mensen in China de blijde boodschap van de euro verkondigd. In alle provinciale hoofdsteden werd voor een select publiek de manifestatie 'The Euro is here' gebracht.

'De Euro Road Show', zei EU-ambassadeur Klaus Ebermann, 'is een voorbeeld van het voornemen van de EU om nog meer met China samen te werken.' Een paar dagen later werd het invoerverbod van kracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden