Brussel geeft Italië respijt in begroting

De Europese Commissie heeft Italië tot eind 2007 de tijd gegeven om zijn begroting op orde te krijgen. Het Italiaanse begrotingstekort is al twee jaar groter dan is toegestaan onder de regels van het stabiliteitspact, dat de euro gezond moet houden....

Van onze correspondent Bert Lanting

Volgens Joaquin Almunia, de eurocommissaris voor economische en monetaire zaken, moet de Italiaanse regering het tekort 'snel' terugdringen. Italië heeft sinds 2003 een begrotingstekort dat boven 3 procent van het bruto nationaal product uitgaat, de maximumgrens in het stabiliteitspact. Volgens de Commissie zal het tekort dit jaar op 4 procent uitkomen.

De Commissie maakt zich ook zorgen over de Italiaanse staatsschuld, die nu 107 procent van het bruto nationaal product bedraagt. Dat is ver boven de norm van 60 procent die in het stabiliteitspact is vastgelegd.

Normaal krijgt een land dat tegen de regels van het stabiliteitspact zondigt, een jaar de tijd om het begrotingstekort terug te dringen. Maar volgens Almunia heeft de Commissie besloten Italië iets meer tijd te geven met het oog op de zwakke Italiaanse economie.

Voor de Italiaanse premier Berlusconi is dat goed nieuws, omdat hij dan de tijd heeft tot na de verkiezingen van volgend jaar.

De EU-landen besloten de regels van het pact vorig jaar iets te versoepelen na een flinke botsing tussen Frankrijk en Duitsland, en een groepje 'strenge' landen onder leiding van Nederland. Frankrijk en Duitsland betoogden dat de regel te strikt werden toegepast. Volgens hen is het juist schadelijk extra bezuinigingen te eisen in een tijd van economische tegenspoed.

Het pact geeft de Commissie nu iets meer ruimte om rekening te houden met speciale omstandigheden. Maar Almunia spreekt tegen dat de extra tijd voor Italië betekent dat ook Frankrijk en Duitsland op meer clementie kunnen rekenen als zij later dit jaar hun cijfers over hun begrotingstekorten bekendmaken.

Volgens hem zal de Commissie dan gewoon naar de cijfers kijken. Als het tekort te groot is en er geen sprake is van tegenvallende economische groei, dreigt een strafprocedure, waarschuwt hij.

Almunia waarschuwt ook de Italiaanse regering dat de Commissie alleen maar genoegen zal nemen met structurele maatregelen en niet met een vermindering van het tekort dankzij eenmalige meevallers, bijvoorbeeld door de verkoop van staatseigendom. Hij zei te hopen dat de Italiaanse regering ook iets zal doen aan het gebrekkige concurrentievermogen, waardoor de groei onder de maat blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden