Nieuws

Brussel eist dat Londen Brexit-afspraken nakomt – op straffe van handelssancties

De EU dreigt het Verenigd Koninkrijk handelssancties op te leggen als Londen niet op korte termijn de Brexit-afspraken nakomt. Een gesprek woensdag tussen Brussel en Londen, bedoeld om de oplopende spanning te verminderen, leidde tot niets.

De Britse Brexit-onderhandelaar David Frost (r) woensdag in Londen in gesprek met Europees commissaris Maros Sefcovic over de Noord-Ierse kwestie. Beeld AP
De Britse Brexit-onderhandelaar David Frost (r) woensdag in Londen in gesprek met Europees commissaris Maros Sefcovic over de Noord-Ierse kwestie.Beeld AP

‘Pacta sunt servanda’ (afspraak is afspraak), zei Europees commissaris Maros Sefcovic na afloop van het overleg met de Britse Brexit-onderhandelaar David Frost. ‘Ons geduld met het Verenigd Koninkrijk raakt op.’ Volgens Sefcovic kijkt de hele wereld toe hoe Londen zijn internationale afspraken niet nakomt. Frost op zijn beurt sprak over een ‘stevige en eerlijke discussie’.

Steen des aanstoot is het zogeheten Noord-Ierse protocol, de speciale regeling in de Brexit-afspraken voor het grensverkeer tussen Ierland en Noord-Ierland. Omdat Noord-Ierland met Groot-Brittannië uit de EU is gestapt, zijn grenscontroles tussen Noord-Ierland en Ierland vereist. Dat ligt politiek echter zeer gevoelig, vandaar het protocol, dat de controles verplaatst naar de grens tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië.

De EU beschuldigt Londen ervan die afspraken– die op 1 januari van kracht werden – opzettelijk niet na te komen. Het gaat vooral om de controle op vers voedsel en toezicht op de handelsstromen. Brussel vreest dat ongecontroleerde Britse producten via de achterdeur (de Noord-Iers/Ierse grens) toch op de Europese markt belanden.

‘Club van regelneven’

Over het protocol is jaren onderhandeld, het is goedgekeurd en ondertekend door de EU en Londen, maar begin dit jaar liet Frost weten de regels onuitvoerbaar te achten. Hij zette de EU weg als een club van regelneven.

Sefcovic zei te hopen dat Frost alsnog ‘het juiste pad kiest’ en het protocol uitvoert. In dat geval is de EU bereid tot flexibiliteit bij praktische problemen. Zo niet, dan liggen er rechtszaken en uiteindelijk handelsbelemmeringen (tarieven, quota) in het verschiet, aldus Sefcovic.

Londen en Brussel zeggen beide te hopen dat niet zover komt. De komende dagen praat de Britse premier Johnson met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, alsook met de Amerikaanse president Joe Biden. EU-ambtenaren hopen dat Johnson daardoor van koers verandert en het protocol alsnog serieus neemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden