Brussel dreigt Duitsland in subsidie-conflict

De Europese Commissie verlangt van de regering van Duitsland uiterlijk komende woensdag een voorlopige oplossing voor het conflict over subsidies van de deelstaat Saksen voor autoproducent Volkswagen....

DPA

DPA

HAMBURG

Dat heeft de Belg Karel van Miert, Europees Commissaris voor concurrentiezaken, verklaard tegenover de financiële krant Börsen-Zeitung. Hij onderstreepte dat alle commissieleden hem steunen.

Volkswvan twee nieuwe fabrieken in Mosel en Chemnitz. Van Miert vindt dat de concurrentieverhoudingen in de auto-industrie daardoor te sterk worden verstoord. Hij eist dat VW onmiddellijk 91 miljoen mark terugbetaalt. Hij wil dat het geld uiterlijk woensdag op een geblokkeerde rekening staat of dat er een vergelijkbare regeling komt.

Het conflict draait in feite om de uitleg van artikel 92 IIc in het Verdrag van Maastricht. Daarin staat dat 'flexibel' moet worden omgesprongen met overheidssteun aan bedrijven die investeren in de vroegere DDR wegens de slechte economische situatie daar.

Voorzitter Jacques Santer van de Europese Commissie heeft aangegeven uit te zijn op een minnelijke schikking van het conflict. Hij verklaart in de jongste editie van het weekblad Der Spiegel dat de Commissie en de Duitse regering criteria moeten vastleggen voor steun op basis van het bewuste artikel. Als die er eenmaal zijn, zou Saksen zijn subsidiebesluit opnieuw moeten bekijken en eventueel corrigeren, aldus Santer. Hij onderstreepte wel dat er een eind moet komen aan de huidige 'illegaliteit'.

Volkswagen heeft gedreigd bij vermindering van de subsidies uit te wijken naar het buitenland. Het concern overweegt bij het Hof van Justitie een klacht in te dienen tegen de Commissie. Saksen is al naar het Hof gestapt. De federale regering van Duitsland liet de afgelopen week weten te streven naar een oplossing buiten de rechter om.

Een gesprek tussen de Duitse minister van Economische Zaken Günther Rexrodt en commissaris Van Miert liep vorige week op niets uit. Binnenkort reist Rexrodt opnieuw naar Brussel om Van Miert te omtmoeten, maar de Europees Commissaris heeft dit gesprek kennelijk niet willen afwachten.

Van Miert gaat akkoord met steun voor bedrijven in de vroegere DDR, maar 780 miljoen vindt hij te veel. Het winstgevende Volkswagen zou met deze royale overheidssteun ongeoorloofde concurrentievoordelen genieten vergeleken met andere autofabrikanten in de EU. Van Miert vindt dat VW met 240 miljoen mark minder toe kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden