Update

Brussel akkoord met ontpolderingsplan kabinet

De Europese Commissie gaat akkoord met het kabinetsvoorstel voor natuurherstel in Zeeland, als compensatie voor het verdiepen van de Westerschelde. Het gaat dan om de gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder en enkele andere polders.

Staatssecretaris Henk Bleker voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer over het kabinetsbesluit om de Hedwigepolder gedeeltelijk onder water te zetten.Beeld anp

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) kondigde dat vandaag aan in de Tweede Kamer. Hij zei dat de Europese Commissie morgen haar standpunt officieel in een brief aan Nederland laat weten. Volgens Bleker beschouwt verantwoordelijk eurocommissaris Janez Potocnik het door het kabinet gevonden compromis als een 'ecologisch equivalent' van het oorspronkelijke plan om de Hedwigepolder volledig onder water te zetten.

Bleker gaat er verder van uit dat door de opstelling van de Europese Commissie nu ook Vlaanderen akkoord zal gaan. De Vlamingen hielden Nederland tot nu toe aan de afspraken uit 2005 dat de Hedwigepolder helemaal onder water zou gaan. De instemming van de Europese Commissie is een flinke steun in de rug voor Bleker, die nog niet verzekerd is van de steun van de Tweede Kamer voor zijn plan.

Geen ontpoldering meer
Na de uitvoering van de huidige ontpolderingsplannen in Zeeland zal Nederland niet langer meewerken aan ontpolderingen als compensatie voor het verder verdiepen van de Westerschelde, zei Beleker in de Kamer.

Een groot deel van de Tweede Kamer had er al op aangedrongen om voor de toekomst geen nieuwe ontpolderingen meer te doen. Volgens Bleker zijn de baggertechnieken voor het uitdiepen van de Westerschelde inmiddels zo verbeterd dat het niet langer nodig is om veel natuurschade te compenseren.

Vlaanderen verdeeld
De Vlaamse regering twijfelt over een totale ontpoldering van de Hedwigepolder. Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters heeft het alternatief positieve en negatieve kanten. Tot nu toe had Peeters geweigerd te reageren. Hij wilde eerst het groen licht afwachten van de Europese Commissie voor de alternatieve Nederlandse voorstellen, waarbij de Hedwigepolder voor een derde onder water komt te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden