NIEUWS

Brussel akkoord met herstelmiljarden voor Italië

De Europese Commissie geeft groen licht aan het Italiaanse coronaherstelplan, met 191,5 miljard euro het omvangrijkste van alle lidstaten. Rome krijgt 68,9 miljard euro aan subsidies en 122,6 miljard euro aan leningen uit het EU-herstelfonds als de ministers van Financiën het oordeel van de Commissie overnemen.

Marc Peeperkorn
Von der Leyen (Europese Commissie) overhandigt de Italiaanse premier Draghi dinsdag symbolisch het Europese herstelplan, tijdens een gezamenlijke persconferentie in Rome. Beeld AFP
Von der Leyen (Europese Commissie) overhandigt de Italiaanse premier Draghi dinsdag symbolisch het Europese herstelplan, tijdens een gezamenlijke persconferentie in Rome.Beeld AFP

Voorzitter Von der Leyen sprak dinsdag over een ‘ongekend niveau’ aan investeringen en hervormingen voor Italië. Commissaris Gentiloni van Economie verklaarde: ‘Een effectievere overheid, een efficiëntere justitie, meer concurrentie: we praten niet langer over dromen maar over cruciale maatregelen in een gedetailleerd werkplan.’ De Commissie ging woensdag ook akkoord met de herstelplannen van Duitsland (25,6 miljard euro subsidie) en België (5,9 miljard euro subsidie). Het positieve oordeel over het Franse herstelplan – met een geschatte omvang van 40 miljard euro – wordt woensdag verwacht.

Sinds de regeringsleiders in de EU vorig jaar juli instemden met een Europees herstelfonds van 750 miljard euro om lidstaten uit de coronarecessie te trekken, waren de ogen gericht op Rome. Italië, zwaar getroffen door de coronapandemie, krijgt de grootste bijdrage uit het EU-fonds.

In totaal wil Rome 37,5 procent van de EU-gelden besteden aan ‘groene’ investeringen (minimaal 37 procent was de EU-eis). Een fors bedrag, ruim 32 miljard euro, gaat naar de aanleg van 540 kilometer snelle treinverbindingen, het opknappen van tweeduizend kilometer gewone rails, 365 kilometer nieuwe fietspaden en 13 duizend laadpalen voor elektrische wagens. Ruim 12 miljard euro wordt gebruikt voor de renovatie (minder energieverbruik) van woningen.

Beruchte achterstand

Rome maakt ook een begin met de versterking en digitalisering van het ambtelijk apparaat. Zo worden met het EU-geld 25 duizend tijdelijke personeelsleden aangenomen om de beruchte achterstand van rechtszaken weg te werken. In totaal gaat er 6,1 miljard euro naar de digitalisering van de overheid en is er 6,7 miljard euro voor de aanleg van 5G-netwerken.

Ook Duitsland pakt de achterstand in digitalisering aan met het EU-geld. Bijna 4 miljard euro wordt ingezet voor de modernisering van ziekenhuizen en het zorgstelsel. Nog eens 3 miljard moet de dienstverlening van de Duitse overheid digitaal bij de burger brengen. Verder gaan er vele miljarden euro’s naar groene investeringen, zoals de aankoop van elektrische bussen, de aanleg van laadpalen en de renovatie van woningen.

In totaal heeft de Commissie nu de herstelplannen van elf lidstaten goedgekeurd. Komende weken volgt de rest, alleen Nederland, Malta en Bulgarije hebben nog geen plan ingediend. Nederland kan rekenen op 6 miljard euro uit het EU-fonds, maar het vorige kabinet besloot dat de nieuwe regering het plan daarvoor moet opstellen.

Naar verwachting gaan de Europese ministers van Financiën volgende maand akkoord met de eerste positieve oordelen van de Commissie over de herstelplannen. De eerste miljarden worden dan nog deze zomer aan de betrokken lidstaten overgemaakt. De geldkraan gaat dicht als een land de afspraken in het herstelplan niet nakomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden