Brussel adviseert Nederland met klem renteaftrek af te schaffen

De Europese Commissie adviseert Nederland indringend de hypotheekaftrek geheel of gedeeltelijk af te schaffen. Dat staat in een advies dat de Commissie vandaag bekend zal maken.

Beeld ANP

De Commissie waarschuwt voor de hoge huizenprijzen in Nederland, die mede het gevolg zijn van de aftrekbaarheid bij de belastingen van de hypotheekrente. Om een implosie van de huizenmarkt - zoals in Spanje en Ierland - te voorkomen, adviseert de Commissie stapsgewijs een eind te maken aan de 'gunstige fiscale behandeling' van hypotheken. In het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie wordt alleen de aftrek afgeschaft van nieuwe, aflossingsvrije hypotheken.

Scheefwonen
Verder wil de Commissie dat huurders een huur gaan betalen die in lijn ligt met hun inkomen. Dat moet het 'scheefwonen' tegengaan. De Nederlandse eurocommissaris Kroes (Digitale Agenda) staat volgens betrokken EU-ambtenaren volledig achter de aanbevelingen voor Nederland.

Alle 27 EU-landen krijgen vandaag een advies van de Commissie over wat er beter moet met hun economie en begroting. België krijgt de aanbeveling de wettelijk verankerde inflatieaanpassing van de lonen te versoepelen. Het land wordt te duur en dat verzwakt zijn concurrentiepositie.

De landenspecifieke adviezen van Brussel zijn een nieuw middel om te voorkomen dat lidstaten financieel ontsporen. De regeringsleiders moeten de aanbevelingen in juni goedkeuren. Voert een land ze vervolgens niet uit, dan kan de Commissie uiteindelijk met sancties komen.

Economisch herstel
Naast de aanbevelingen per land presenteert de Commissie een oordeel voor de EU als geheel. Daarin staat dat de eerste tekenen van economisch herstel zichtbaar worden, zeggen betrokkenen. De groei keert voorzichtig terug, de financieringstekorten dalen en waar nodig verlagen landen hun lonen (Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland) of verhogen ze die juist (Duitsland).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden