Brussel: 300 boerderijen moeten op slot

Nederland moet veel meer landbouwbedrijven blokkeren om uit te sluiten dat producten met het verboden groeihormoon MPA op de markt komen....

Van onze correspondent Rob Gollin

Nederland blokkeerde tot dusver 55 varkensbedrijven die mogelijk met MPA besmet voer gebruikten. Het spoor van de verontreiniging leidde naar het bedrijf Bioland in Arendonk, België, dat farmaceutisch afval uit Ierland verwerkte in glucosesiroop. Dat is in veevoer beland.

Het permanent veterinair comité in Brussel constateerde dat er in veel meer bedrijven gevaar op besmetting bestaat. Nederland zou te weinig hebben gedaan om alle risico's uit te sluiten. De opdracht is alle bedrijven te blokkeren die 'potentieel betrokken' zijn.

Volgens een woordvoerster van de Europese Commissie kan de verontreiniging als gevolg van tal van doorleveringen zich snel verspreiden. Er moet een lijst worden vrijgegeven met alle verdachte ondernemingen, zodat andere lidstaten voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.

Minister Brinkhorst van Landbouw ontkende woensdagavond met klem dat te laks is opgetreden. Dat driehonderd veebedrijven worden geblokkeerd, is volgens de bewindsman een maatregel die op aanraden van Nederland zelf is genomen. Navorsingen hebben uitgewezen dat één mengvoederfabrikant mogelijk een partij voer waarin met MPA verontreinigde glucose was verwerkt, aan die bedrijven heeft geleverd. Daar zijn de slachtingen uit voorzorg opgeschort. Bij tientallen andere producenten kon de besmette grondstof voor het mengvoer - melasse, een soort bietenstroop - nog worden achterhaald. Het ging om 3600 ton. Het onder toezicht plaatsen van 55 varkenshouderijen volgde al eerder, nadat was nagegaan waar de glucosesiroop via de productie van brijvoer, een mengsel van onder meer tarwe en stroop, was beland.

Nadat in België ook MPA en oestradiol was aangetroffen in frisdrank, is volgens het federaal voedselagentschap ook verontreinigde glucosestroop aangetroffen bij een Nederlandse en een Duitse fabrikant. Zij zouden ook zaken hebben gedaan met Bioland. De Europese Commissie zegt dat nog niet zeker is bij hoeveel drankproducenten besmetting is vastgesteld.

Brancheorganisatie Nederlandse Frisdranken Industrie (NFI) liet weten dat bij de aangesloten bedrijven, waaronder Bavaria, Hero, Schweppes en Unilever, in elk geval geen MPA is gevonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden