Brunel verlaagt zijn winstprognose

Detacheerder Brunel rekent dit jaar op een winstgroei van 10 tot 20 procent. Eerder dit jaar ging het bureau er nog van uit de winst met een kwart te kunnen verhogen....

ANP

De onzekere ontwikkelingen in de energie- en automatiseringssector geeft Brunel op als reden voor de winstwaarschuwing. Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs deden hun uitzendstukken woensdagochtend massaal in de uitverkoop. Het aandeel Brunel verloor na bekendmaking van de halfjaarcijfers ruim 3 euro op 18,50 euro.

Brunel kampt met tegenvallende resultaten in de energiesector. Het bedrijf had verwacht dat bij een hoge olieprijs de investeringen en dus de vraag naar gespecialiseerd personeel zouden toenemen. 'Dat is dus niet gebeurd en dat levert hoofdpijn op', zegt directeur S. Parsser. Brunel beraadt zich op haar huidige positie in de energiesector. Van afstoten is volgers Parsser geen sprake. 'Zolang de markt niet aantrekt, moeten we in ieder geval iets doen aan onze kosten.'

Een andere bron van zorg is de IT-sector. Hoewel Brunel in het eerste halfjaar sterker groeide dan de markt, houdt de detacheerder voor de tweede helft van het jaar een slag om de arm. 'De vraag is wat er de komende maanden met de eeuwwisseling in het verschiet gaat gebeuren. Collega's van ons voorspellen uitstel van investeringen. Tot op heden merken wij daar niets van', verklaart bestuurder T. Touber. Brunel levert zelf geen specialisten voor het oplossen van mogelijke millenniumproblemen in computersystemen.

Ondanks de tegenvallende resultaten in de energiesector slaagde Brunel er toch in de nettowinst in de eerste zes maanden van dit jaar met 16,5 procent op te voeren tot 17,1 miljoen gulden. De omzet steeg vooral door een sterke expansie in Duitsland met 13,6 procent tot 274,5 miljoen gulden.

Brunel hoopt de komende periode vaste voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten. Het bedrijf is vooral geïnteresseerd in een grote overname. 'Een kleine stap heeft weinig zin, is onze ervaring. Het zou alleen een aardige vingeroefening zijn om de markt te verkennen', vindt Touber.

Vorig jaar strandde een poging om het Amerikaanse detacheringsbedrijf Atlanta Technical Support (ATS) over te nemen. Brunel heeft tegen ATS een rechtszaak lopen. Volgens Parsser was er bij de totstandkoming van het contract sprake van bedrog. Op het laatste moment trof Brunel lijken in de kast bij ATS aan. Parsser wil niet zeggen hoe hoog de claim is. 'Het is meer dan vijftig gulden en het rechtvaardigt onze reizen naar de VS', is alles wat hij kwijt wil.

In november vorig jaar stelde Brunel zijn winstgroei ook al naar beneden bij, tot 15 à 20 procent. De winst over 1998 kwam uiteindelijk 16,5 procent hoger uit op 34,7 miljoen gulden. De middelgrote uitzendbureaus groeiden dat jaar harder dan de toptien, waartoe Brunel behoort. Wel groeide Brunel toen harder dan het marktgemiddelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden