Brunel en Unique stomen op naar vierde plaats

De gespecialiseerde uitzendbureaus Brunel en Unique gaan fuseren. Een nieuwe, gezamenlijke onderneming zal een bod uitbrengen op de aandelen van beide bedrijven en vervolgens zelf een beursnotering aanvragen....

Met een marktaandeel van zo'n 7 procent wordt de nieuwe onderneming nummer vier op de Nederlandse uitzend- en detacheringsmarkt. Randstad staat met circa 40 procent op nummer 1, gevolgd door Start en Vedior.

De twee ondernemingen zijn actief in detachering, consultancy, uitzending, werving & selectie, call centers en opleidingen. Samen hebben ze 350 vestigingen. Unique opereert vooral in het midden- en kleinbedrijf, Brunel richt zich hoofdzakelijk op de detachering van hoger opgeleide technici en IT'ers. Over 1998 hadden ze een gezamenlijke omzet van 602 miljoen euro (1,32 miljard gulden) en 39,8 miljoen euro winst (87,8 miljoen gulden).

In de uitzendwereld zijn fusies en overnames aan de orde van de dag. Vorige week nog kocht Vedior het Britse Select Appointments. 'Die concentratietendens heeft ook ons aan het denken gezet', zegt Leo Houwen, directeur operatiën van Unique. 'Dat samengaan gebeurt vooral onder de grote volumespelers, maar die zullen ook steeds meer gaan richten op de niche-markten waarin Brunel en Unique actief zijn.' Die gespecialiseerde uitzendactiviteiten zijn doorgaans een stuk winstgevender.

Toch ziet Houwen de voorgenomen fusie niet als een defensieve zet. 'We worden op onze thuismarkten een stuk groter en kunnen samen verdere stappen over de grenzen zetten.' De nieuwe combinatie oriënteert zich ook al voorzichtig op Italië en Spanje. Daar is de uitzendmarkt onlangs geliberaliseerd.

Vooralsnog wordt vooral Duitsland door de twee bedrijven gezien als een land met 'uitstekende groeiperspectieven'. Brunel heeft er al achttien vestigingen. Het bedrijf zit er bovendien in een joint venture met autofabrikant DaimlerCrysler.

Ook expansie in de VS staat hoog op het wensenlijstje. Ton Touber, directeur marketing en strategie van Brunel, betuigde begin deze maand nog zijn liefde voor Noord-Amerika, met een grote overname als doel.

In de nieuwe onderneming, met een marktwaarde van 1,86 miljard gulden, krijgt Brunel een belang van 45,5 procent. De aandeelhouders van Unique nemen de resterende 54,5 procent. Aandeelhouders krijgen voor één aandeel Brunel één aandeel in het nieuwe concern. Bij Unique ligt de ruilverhouding iets gunstiger, 1,39 aandeel per oud aandeel Unique.

De twee bedrijven verwachten voor de toekomst een versnelling van de winstgroei. Verder denken ze door schaalvoordelen per jaar 10 tot 15 miljoen gulden aan kostenbesparing te kunnen realiseren.

Unique en Brunel kijken nogal verschillend terug op de afgelopen maanden. De detacheerder uit Almere boekte een winstgroei van 30 procent, voor het belangrijkste deel veroorzaakt door de bijdragen van nieuwe aanwinsten zoals Capacity en Ad Rem.

Brunel daarentegen moest voor de tweede keer dit jaar zijn winstverwachting naar beneden bijstellen. Deze Amsterdams-Nieuwegeinse detacheerder rekent dit jaar op een winstgroei van 10 tot 20 procent. Oorpronkelijk werd van 25 procent uitgegaan. Brunel zegt vooral last te hebben gehad van onzekerheden in de energie- en automatiseringssector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden