Bruisende opvolger

Vanavond opent in Utrecht het Nederlands Film Festival. Ter gelegenheid daarvan programmeert RTL een van de succesvolste films uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Leuk, maar waarom die film dan pas om tien voor half één mag beginnen? Enfin. Het gouden team van Turks Fruit - producent Rob Houwer, regisseur Paul Verhoeven, scenarioschrijver Gerard Soeteman, cameraman Jan de Bont en acteurs Monique van de Ven en Rutger Hauer - duikelde twee jaar na de Wolkersverfilming een naam uit de literatuur op die wat minder bekend was: Neel Doff (1858-1942). In haar oorspronkelijk in het Frans geschreven boeken doet ze verslag van haar leven, waarin ze zich begin vorige eeuw uit de armste kringen omhoogwerkte.


De verfilming van Verhoeven c.s. deed Nederland opnieuw massaal naar de bioscoop stromen. Niet zo klassiek en monumentaal als Turks Fruit, is Keetje Tippel toch ook een bruisende film, waarvan de brille en het enthousiasme van de makers afstraalt. De fragmentarische stijl en houterige dialogen haperen weleens, maar Keetje Tippel, waarin Monique van de Ven de vrouw speelt die zich langzaam onttrekt aan het sombere leven als straathoer, heeft onverminderd allure.


Overigens speelde Hauer slechts een kleine rol in de opvolger van Turks Fruit, naast een keur van acterend Nederland uit die tijd, onder wie Jan Blaaser, Andrea Domburg, Peter Faber, Riek Schagen, Carry Tefsen en Fons Rademakers (als prostitueeklant). Met ruim 1,8 miljoen bioscoopbezoekers staat Keetje Tippel nog altijd in de toeschouwerstoptien van Nederlandse films.


Keetje Tippel (Paul Verhoeven, 1975) RTL 7, 00.20-02.15 uur.

The Heartbreak Kid

(Peter & Bobby Farrelly, 2007) Komedie van de broers die ook There's Something About Mary op hun geweten hebben. De blonde Malin Akerman is hier de vrouw die een einde maakt aan het vrijgezellenbestaan van de door Ben Stiller gespeelde 40-jarige sportwinkeleigenaar. Zij, een wat schuchtere milieu-activiste, ontpopt zich op de huwelijksreis naar Mexico tot een typisch Farrellybeest. Ze zingt keihard alle liedjes op de radio mee, houdt van staalharde seks, snurkt en blijkt een allerminst onbesmet verleden te hebben.Toch al twijfelend aan zijn keuze ontmoet Eddie in het vakantieresort de op het oog normalere Michelle Monaghan, die dan weer een knotsgekke familie heeft meegenomen. Ontegenzeglijk zakt de film hier wat in, maar dat wordt gecompenseerd in de slotscène - met Akerman en een ezel - die zich midden tussen de slottitels bevindt. Te vrezen valt dat niemand bij RTL beseft dat die dus beslist niet zouden mogen ontbreken.


RTL 5, 20.30-22.45 uur.

Black Butterflies

(Paula van der Oest, 2011) Internationale productie van de hoofdgast van het Nederlands Film Festival, Paula van der Oest. De biografie van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965) won in 2011 drie Gouden Kalveren, waaronder die voor beste film en beste actrice. Die laatste was Carice van Houten. Zij geeft overtuigend gestalte aan de geestelijk labiele, wispelturige, behaagzieke Jonker, die door Van der Oest geportretteerd wordt aan de hand van twee mannen in haar leven: haar vader, een aanhanger van de apartheid, en haar vriend. Beiden waren bovendien ook schrijver. Mooi zijn de acteerprestaties van die twee mannen (Liam Cunningham en Rutger Hauer) en mooi is de manier waarop Van der Oest de poëzie in de film verwerkt. Aan het eind draagt zelfs Nelson Mandela (weliswaar op archiefbeeld) een van haar gedichten voor.


Nederland 2, 23.00-00.35 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden