Bruisende eetzaak

Recensent Mac van Dinther bezoekt restaurant Dertien in Rotterdam.

Beeld Els Zweerink

Dertien? Twee compagnons die samen een nieuw restaurant beginnen en op de dertiende jarig zijn. Dan krijg je dat. Samen het noodlot tarten.

Moeten we ze ergens van kennen? Zou zomaar kunnen. Pepijn Schmeink en zijn rechterhand Remco kookten tot zeer onlangs in restaurant de Eendracht. Ze zitten een clubje jonge koks dat Rotterdams Ruig wordt genoemd, een variant op wat ze in Amsterdam kennen als Nieuw Ruig of Nouvelle Normaal. Dat staat voor een hippe back to basics keuken. Onlangs hebben Pepijn en Remco de Eendracht ingepakt en driehonderd meter verderop weer uitgepakt, nu als Dertien.

Zijn ze erop vooruit gegaan? Qua inrichting zeker. De Eendracht was een donkere pijpenla. Dertien is het diapositief: een grote open zaak achter een gevel van glas. Grijze betonvloer, een bar van sloophout met omhoog geschroefde oude kantoorkrukken, hoog open plafond met lampen aan ijzeren rails en dikke ventilatiepijpen. Die werken niet zo goed: er hangt een indringende spruitjeslucht. Die komt uit een grote houtoven, model mammoetkeutel. Een handelsmerk dat Schmeink heeft meegenomen uit de keuken van de Eendracht. Het is robuuste, grootstedelijke eetplek.

Klinkt mooi, maar wat is het? Een eetbar, een restaurant, een bistro? Nou je het zegt: goede vraag. Niets van dat alles eigenlijk, of van alles een beetje: een bistro-restaurant-bar. Brestbar?

Die onthouden we. Maar je kunt er dus gewoon eten? Zeker. Het menu staat op een metershoge letterbak die aan de muur achter de bar hangt; elke letter is met de hand gezaagd, beweert de chef.

En: is het wat? We moeten eerlijk zijn: we vallen niet van puur genot van onze stoel. Of beter gezegd: van de bank, want voor de maaltijd zijn we naar de open bovenverdieping verhuisd waar houten banken en tafels staan tussen groene kamerplanten. Het is bijna alsof je teruggeflitst wordt naar een studentenkamer uit de jaren zeventig. Gepofte biet met luchtig opgeklopte, licht gerookte geitenkwark is een kloeke combinatie. Maar de witvis (leng) met zure bloemkool is een rommeltje. De mayonaise zou naar amandel moeten smaken, geen idee waar die zich ophoudt. Ree américain belooft iets opwindends, maar wat we krijgen is dat zeker niet: drie eetlepels plakkerige roze brij waar bar weinig smaak aan zit.

Zonde! Tja. Gelukkig komt het daarna nog wel een beetje goed met een verheugend dik stuk skrei op een stoverij van bonen, linzen en octopus, aan elkaar verbonden door een fikse plens gebruinde boter. Het dessert is ook goed: peer in gember-limoenolie met krokante crumble van cake en witte chocolade en pittig- alcoholische nopjes gelei van Vlaardingse gin.

Verder nog wat te mekkeren? Er zit geen vaart in. Bij Dertien kun je niet reserveren, als het vol is moet je wachten tot er een plekje vrij komt. Dat kan best, maar dan moet er wel een beetje tempo in zitten. Wij doen drie uur over vier gangetjes. Dat is te lang.

Top of flop? Aan het eten kan echt nog wel wat verbeterd worden - en je mag hopen dat dat gebeurt. Maar je zit hier wel in een bruisende eetzaak waar je het even het gevoel hebt helemaal van het hier en nu te zijn. Grappig: als iemand ons de volgende dag vraagt of we nog een leuke tent weten in Rotterdam, dan zeggen we spontaan: ja, Dertien. Uit eten is meer dan eten alleen.

De Cijfers

De Kosten: 43 euro p.p.
Punten
Eten 7-
Bediening 7,5
Entourage 8,5
Prijs-kwaliteit 7

Het menu: Gepofte biet met gerookte geitenkwark; filet Américain van ree met duindoorn; skrei op cassoulet van witte bonen, linzen en octopus met gebruinde boter; peer met gelei van VL-92 gin, bloedsinaasappelijs, gebrande witte chocolade en English tea cake.

Dertien
Schiedamse Vest 60
3011 BA Rotterdam

Tel: 010-4333969
www.dertienrotterdam.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.