Bruisend meesterwerken op dvd

DVD-tips

Redactie
Novocento Beeld .
NovocentoBeeld .

Novecento

Kenmerkend: de documentaire op de blu-ray van de mooi afgestofte klassieker Novecento (1976). Bijna ademloos en in elk geval kritiekloos aanschouwt de maker ervan de opnamen en hoort hij het hoogdravende commentaar van acteurs en makers aan.

Het past bij het voetstuk waarop de regisseur in het algemeen en Bernardo Bertolucci in het bijzonder toen stond. Hij kon na het succes van Last Tango in Paris zo ongeveer doen wat hij wilde. En wat hij wilde zou uiteindelijk een meesterwerk worden dat ook na veertig jaar nog bruist. Opmerkelijk en indrukwekkend is het talent dat hij verzamelde voor deze geschiedenis van Italië in de eerste helft van de 20ste eeuw. De internationale cast is jong, veelbelovend en maakte het later allemaal waar: Gérard Depardieu, Robert De Niro, Dominique Sanda, Stefania Sandrelli en Donald Sutherland dartelen door de ongekend fysieke scènes in het verhaal over de verwikkelingen op een Noord-Italiaans landgoed. Prachtig is het bijna als een opera geschreven scenario en ronduit verbijsterend is de beheersing van de ruimte door cameraman Vittorio Storaro.

Wanneer Bertolucci op de blu-ray in een interview uit 2006 alle ellende memoreert die na voltooiing van de film ontstond over de lengte (de producent eiste en maakte uiteindelijk zelf een kortere versie), besef je dat wijsheid inderdaad met de jaren komt.

Novecento: Regie Bernardo Bertolucci, met o.a. Robert De Niro, Gérard Depardieu en Dominique Sanda; 1976, 315 min. Distributie Eureka (Engelse import) - Drama ***** Beeld .
Novecento: Regie Bernardo Bertolucci, met o.a. Robert De Niro, Gérard Depardieu en Dominique Sanda; 1976, 315 min. Distributie Eureka (Engelse import) - Drama *****Beeld .

Creed

Ruim een jaar lang bereidde acteur Michael B. Jordan zich voor op zijn rol als bokser Adonis Johnson, blijkt uit een van de vrij magere extra's op de blu-ray van Creed. Het resulteerde in imposante spieren maar niet in een Oscarnominatie. Daarover echter niets in de extra's. Sylvester Stallone ontving wél een nominatie, voor zijn rol als al lang gepensioneerde legende Rocky Balboa bij wie Adonis in de leer gaat om in zijn vaders voetsporen te kunnen treden, Apollo Creed, ook een personage uit de (eerste twee) Rocky-films. Voor wie de geschiedenis niet meer paraat heeft, bevat Creed een aardige minidocumentaire waarin de vele verwijzingen naar en citaten uit de beroemde voorgangers voorbijkomen.

Creed: Regie Ryan Coogler, met o.a. Michael B. Jordan en Sylvester Stallone; 2015, 133 min. Distributie: Warne Home Video - Drama *** Beeld .
Creed: Regie Ryan Coogler, met o.a. Michael B. Jordan en Sylvester Stallone; 2015, 133 min. Distributie: Warne Home Video - Drama ***Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden