Bruine rat steeds vaker resistent tegen gif

Staatssecretaris Joop Atsma van Milieu maakt zich zeer bezorgd over bruine ratten, die steeds vaker resistent blijken tegen gif. Dat heeft hij vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Uit onderzoek blijkt dat 39 procent van de onderzochte ratten minder gevoelig is voor bestrijdingsmiddelen.

© ANP

'Ratten zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van ziekten. Ze zijn ook een bedreiging voor de veestapel en gewassen, en vormen daardoor een risico voor de bedrijfsvoering', schrijft Atsma. 'Een adequate aanpak van de overlast door ratten staat bij mij dan ook voorop.'

Uit onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat in het midden en oosten van het land relatief veel ratten voorkomen die een dubbel specifiek gen hebben voor een bepaalde eigenschap (homozygoot). Dit betekent dat bij deze dieren de resistentie zich sneller zal ontwikkelen, waardoor bestrijding lastiger wordt. Ook in Duitsland breiden resistente rattenpopulaties zich uit.

De bewindsman neemt een aantal maatregelen. Zo wil hij dat de exameneisen voor professionele plaagdierbestrijders worden aangescherpt. Het wordt verplicht kennis te hebben van een werkwijze die zich richt op het weren van plaagdieren waarbij de inzet van biociden het uiterste middel is. Verder moeten agrariërs in de toekomst kiezen tussen het volgen van een speciaal door LTO opgestelde cursus of het in de arm nemen van een professionele bestrijders.

Ook komt er vervolgonderzoek naar de exacte omvang en de spreiding van resistente muizen- en rattenpopulaties in Nederland. Atsma gaat de kwestie in Europees verband aankaarten om zo tot een gezamenlijke aanpak door de diverse landen te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden