Bruinbroodparfait

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Bruinbroodparfait.

Yvette van Boven
null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Niet vies kijken! Dit is serieus een ontzettend lekker Iers toetje.

Ieren gooien niks weg. Van oud (soda)brood maakt men vaak ijs en toevallig is dit een van mijn favorieten. Probeer het nou eens. Met die krokante stukjes erdoor (en een scheut Irish whisky!) gaat u bijna neer van geluk. Ik draai hem graag in mijn ijsmachientje, maar die heeft niet iedereen natuurlijk. Dus verbouwde ik het recept zo dat iedereen met een vriezer deze luchtige parfait kan maken: één grote of vet veel kleintjes.

Zo ziet u maar: zélfs het ijs komt uit de oven van Van Boven.

Recept voor 4 personen

Ingrediënten
dikke plak oud (Iers soda)brood of grof volkoren (zeg 75-100 g)
50 g bruine basterdsuiker
snuf zeezout
4 eieren, gescheiden in dooier en wit
evt. 3-4 eetl. whisky
110 g fijne kristalsuiker
200 ml slagroom
300 ml karnemelk

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Draai het brood met de bruine suiker en een snuf zout tot kruim in de keukenmachine.

Spreid het uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 10 minuten tot de suiker is ge-karamelliseerd. Zet opzij om af te koelen.

Klop de dooiers met de suiker langdurig tot ze lichtgeel en heel schuimig zijn. Verwarm de slagroom met de vanille tot het aan de kook komt en giet dat al kloppend bij het dooiermengsel.

Giet de boel terug het pannetje in en verwarm nog even tot het dikker wordt en aan de achterkant van uw lepel blijft hangen. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Roer de karnemelk en de whisky erdoor. Klop de eiwitten met iets zout stijf. Spatel die er ook door.

Spatel op het laatst het gebakken kruim erdoor.

Bekleed een cakevorm met plasticfolie of zet veel kleine vormpjes klaar.

Giet het mengsel erin en dek af met meer folie. Zet alles in de vriezer en laat zeker 4 uur opstijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden