BRUILOFT

Het opperhoofd had zijn dag niet. Hij zwaaide duchtig met een stok naar zijn onderdanen en balde zijn vuist naar een handvol kinderen....

Maar het opperhoofd had zijn dag niet, zelfs een handje dollars hielp er niet aan, en de krijgers vertrokken naar hun jungle-akkertjes, de machetes in de hand. Wij vertrokken, na wat door het dorp gescharreld te hebben, onverrichterzake naar het stadje. De dans, die in traditioneler tijden eenmaal 's jaars werd opgevoerd om de goden te behagen en de vijanden aan het schrikken te maken, was een onderdeel geworden in het programma van een lokaal touroperatortje. Er stond helaas niet bij op welke dagen het opperhoofd zijn dag had.

Voorgekookte reizen bieden steed vaker een of andere 'spontane' lokale activiteit. In vakantielanden worden vergeten rituelen nieuw leven ingeblazen, folkloristische groepen beleven gouden tijden en lokale stammen verdienen harde dollars aan de toeristen.

Geen vakantie lijkt meer geslaagd zonder een regendans, een schapenfeest of een magisch-religieus ritueel. De initiatie-riten van een Vietnamees bergvolk dreigen op het niveau te belanden van de Volendamse klompendans.

Onlangs viel een brochure van Arke op de burelen met van dag tot dag uitgestippelde reisprogramma's. Evenals uit het aanbod van andere touroperators bleek dat een dergelijke vakantie bij uitstek níet geschikt is om te 'onthaasten': het was nog flink doorrijden om het allemaal te kunnen afwerken. Niet alleen werd vermeld wanneer een dagdeel ter 'vrije besteding' was ingeroosterd, ook stond vast waar op dag 12 de warme lunch zou worden genuttigd.

Het meest opmerkelijke was echter de voetnoot bij een reis naar Hongarije waarin werd gewezen op een extra excursiemogelijkheid. 'U kunt een Hongaarse bruiloft bijwonen: een diner met aansluitend een folklore-avond met zigeunermuziek. De prijs hiervoor bedraagt ca. ¿ 40 p.p. inclusief vervoer. Minimum deelname: 25 personen.' De minimum opbrengst bedraagt dus 1000 gulden. Nadere bestudering van de folder leerde dat de bruiloft plaats had op dag zes in het plaatsje Lillafüred. Er waren tien vertrekdata voor de reis, dus je zou kunnen veronderstellen dat er deze zomer in het plaatsje Lillafüred tien trouwlustige koppels zijn. De burgerlijke stand moet het op een akkoordje hebben gegooid met de touroperator en de aanstaande echtelieden laten op de dag van hun leven een extra vaatje aanrukken op kosten van de vakantiegangers.

Wat zou er gebeuren als een van de stellen plotseling afziet van het voorgenomen huwelijk? Als de verloofden, net zoals het opperhoofd, opeens iets anders aan hun hoofd krijgen en de bruiloft uitstellen? Waarschijnlijk richten de gedupeerde reizigers zich tot de Geschillencommissie Reizen wegens gederfd spontaan vakantiegenot en misleiding door de touroperator.

Op een mooie zomerdag vorig jaar trof ik in de speeltuin van het Vondelpark een groepje ouders met kinderen aan. Ze stonden voor een ouderwetse kast vol aapjes met muziekinstrumenten. Er vielen harde woorden. Iemand had een gulden in het apparaat gegooid maar het ding weigerde.

Nell Westerlaken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden