Bruid uit thuisland remt emancipatie

De aanhoudende stroom huwelijksmigranten uit Turkije en Marokko remt de emancipatie en integratie van allochtonen in Nederland.

Meer dan 70 procent van de vrouwen die zo Nederland binnenkomt, heeft hoogstens de lagere school doorlopen en heeft nauwelijks kans op de Nederlandse arbeidsmarkt, meldt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Emancipatie in estafette, dat woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het SCP is somber over de toekomstperspectieven voor een grote groep allochtone vrouwen. Meer dan de helft (53 procent) verkeert in een kansarme positie. Het overgrote deel is van Turkse of Marokkaanse afkomst. Nog geen kwart van de Turkse en Marokkaanse vrouwen heeft een betaalde baan. Ook alleenstaande moeders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst horen tot die kansarme groep. Een klein kwart van de allochtone vrouwen heeft wel een maatschappelijk succesvolle positie. Dat geldt met name voor Surinaamse en Antiliaanse vrouwen die de positie van autochtone vrouwen naderen.

Minister De Geus van Sociale Zaken ziet de SCP-studie als een rechtvaardiging van zijn emancipatiebeleid, dat de nadruk legt op de emancipatie en integratie van allochtone vrouwen. 'Als u mij midden in de nacht wakker maakt dan zal ik u zeggen dat dit mijn grootste prioriteit heeft', sprak hij in de Tweede Kamer.

Circa 68 duizend Turkse en 56 duizend Marokkaanse vrouwen staan er slecht voor. Een groot deel van hen is ouder dan 40 en heeft slechts de lagere school doorlopen. Deze vrouwen hebben vaak geen werk en geen eigen inkomen. Ze hebben nauwelijks of geen contacten met autochtonen en denken traditioneel over de man/vrouw-verhouding.

In de Tweede Kamer ontstaat intussen steeds meer steun voor het voorstel van VVD-Kamerlid Hirsi Ali om meisjesbesnijdenis te bestrijden. De PvdA pleit nu voor een specifiek pardon voor meisjes vanaf 12 jaar uit landen waar vrouwenbesnijdenis op grote schaal voorkomt. Deze meisjes moeten een zelfstandige verblijfsvergunning krijgen. Hirsi Ali pleit voor een verplichte jaarlijkse controle en straf voor ouders als een kind besneden blijkt te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden