Bruggenbouwer Dijkhoff meldt zich

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld anp
Beeld anp

Goedemiddag. Het is een feestdag voor liefhebbers van de parlementaire democratie. Na zeven maanden van onderhandelingen achter gesloten deuren is het politieke debat terug waar het hoort: in de nationale vergaderzaal. Met vertrouwde geluiden vanuit de oppositiebankjes en een debutant zonder plankenkoorts.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze nieuwsbrief dagelijks per e-mail ontvangen? Regel het hier heel eenvoudig.

null Beeld
Beeld

DEBAT VAN DE DAG
De Regeringsverklaring

Twee volle dagen trekken kabinet en Tweede Kamer uit voor de aftrap van de regeerperiode van Rutte III. Dag één is aan het einde van deze woensdagmiddag pas halverwege. Hoofdrolspelers tot nu toe: PVV-leider Wilders en de nieuwe VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.

Als grootste oppositiepartij had de PVV het voorrecht om af te mogen trappen. Dat deed Wilders volgens het vertrouwde patroon: net als het voorgaande kabinet levert Rutte III het land uit aan de islam.

Ook vertrouwd: de aangekondigde moties van wantrouwen tegen minister Ollongren (half Zweeds) en staatssecretaris Barbara Visser (half Kroaats) als premier Rutte morgen in het debat althans bevestigt dat zij beiden een dubbel paspoort hebben. Die behandeling viel eerder al de staatssecretarissen Aboutaleb en Albayrak ten deel. In Wilders' woorden: 'Ik ben gewoon consistent. Dit is verdorie Nederland. Ik wil geen Turken of Marokkanen of Zweden in dit huis. Mag ik dat niet zeggen? Dit is mijn land!'

Daar komt donderdag waarschijnlijk nog een derde motie van wantrouwen bij tegen minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus. De CDA'er zou 'een gevaar voor de nationale veiligheid' zijn omdat hij eerder stelde dat jihadgangers moeten kunnen terugkeren en na hun straf op genade moeten kunnen rekenen. Wilders: 'Grapperhaus op Justitie en Veiligheid, dat is net zoiets als Harvey Weinstein op vrouwenzaken.'

null Beeld anp
Beeld anp

DEBUTANT VAN DE DAG
Klaas Dijkhoff

Op plankenkoorts valt hij niet betrappen, de kersverse nieuwe fractievoorzitter van de VVD die vandaag zijn debuut maakt in een groot algemeen politiek debat. In heel zijn presentatie is Dijkhoff bovendien een stijlbreuk op het Binnenhof, een baken van rust in de zaal waar het debat sinds het begin van deze eeuw zo gezwollen en opgewonden is geworden. Op stemverheffingen is hij niet te betrappen en in debat met Marianne Thieme gaf hij zomaar toe iets niet te weten.

Vervolgens kwam hij ook nog met een oproep tot brede politieke verzoening. Hij gaf alle oppositieleiders beurtelings een compliment voor de oprechtheid en de toewijding waarmee ze hun werk doen. Per slot, zo betoogt hij, werken ze allemaal heel hard met evenveel ondankbaarheid als beloning, voor hetzelfde: een beter Nederland.

Dijkhoff wil maar zeggen: tel uw zegeningen. 'Democratie is niet wat de helft plus één wil. Bestrijden we hier onze eigen vierkante millimeter en complimenteren we elkaar over wie dat het beste heeft verwoord, alsof het hier een debatclub is?' Daar voelt Dijkhoff niet voor. Wel: 'Hoe kunnen we samen het beste doen voor Nederland?'

Vervolgens toonde hij zich onverstoorbaar toen hij, vooral door Thierry Baudet, werd aangevallen op de 'baantjescarrousel van de VVD': ervaren bestuurders zijn nou eenmaal geliefd. 'Een speler die in het eerste van PSV staat, is ook niet rechtstreeks van het hockeyveld komen rennen.'

En net zo kalm reageerde hij toen hij, vooral door Marianne Thieme, werd aangevallen op het kabinetsplan om het raadgevend referendum weer af te schaffen: het referendum is in zijn ogen nou eenmaal geen goed instrument voor besluitvorming. Hij is 'fan' van de Nederlandse overlegdemocratie, waarin alle belangen samenkomen tot compromissen.
'Ook in mijn persoonlijke leven werkt dat beter. Als ik enkel bij simpele meerderheid zou beslisen zou ik elke avond friet eten en Netflix kijken. Maar het is verstandiger om in overleg andere keuzes te maken.'

null Beeld anp
Beeld anp

OP KOMST
Een parade van fractieleiders

Na Wilders en Dijkhoff waren GroenLinks-voorman Klaver en CDA-leider Buma aan de beurt. De eerste geselde het kabinet met kritiek op de inkomensverdeling en het gebrek aan concrete klimaatplannen, de tweede kreeg het vervolgens met Klaver aan de stok over de belastingverlaging voor hogere inkomens en de verlaging van de winstbelasting voor bedrijven.

In de komende uren is het nog de beurt aan Emile Roemer, Alexander Pechtold, Lodewijk Asscher, Gert-Jan Segers, Henk Krol, Marianne Thieme, Kees van der Staaij, Tunahan Kuzu en Thierry Baudet.

U kunt het debat nog de hele avond volgen via ons liveblog.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

BESLISSING VAN DE DAG
Het referendum

De weerstand binnen de coalitie tegen het referendum zal niet meer kunnen verhinderen dat er tenminste nog één referendum komt. De volksraadpleging over de nieuwe Wet- op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv) werd vandaag toegelaten door de Kiesraad. Het referendum wordt zeer waarschijnlijk gehouden op 21 maart 2018, de dag waarop in de meeste Nederlandse gemeenten ook gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden.

null Beeld anp
Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden