Brug open, brug dicht, weer een euro verdiend

Onrust in Appelscha. Jongeren schoppen stennis over wie 'de brugwachter' van het Friese toeristendorp mag zijn. De middenstand wil maatregelen: een echte draaibrugbediende....

Het is traditie in het Friese toeristendorp. De brugwachter bedient de twee ophaalbruggen en de sluisjes, de plaatselijke jeugd neemt de draaibruggen voor zijn rekening, bruggen die de toeristen eventueel ook zelf kunnen opendraaien. Jarenlang ging dat goed, maar nu is er heibel, zegt de gemeente.

Jongeren zouden knokken om de brug te mogen bedienen. Ook zouden ze capriolen uithalen, zoals op de brug blijven staan terwijl deze wordt opengedraaid. Of zelfs aan de brug gaan hangen. Er zouden gevaarlijke situaties ontstaan doordat jongeren wel de brug openen, maar niet de voetgangershekjes sluiten.

De situatie is zo uit de hand gelopen, dat het imago van het dorp ernstig geschaad wordt, liet het Plaatselijk Belang Appelscha in de Leeuwarder Courant weten. De ondernemers in het dorp pleiten ervoor in het hoogseizoen nog iemand aan te stellen voor de bruggen, zodat de lokale jeugd uit de buurt blijft.

Dat gaat de gemeente wat ver, vooral vanwege de kosten. Maar dat er iets gedaan moet worden, is wel duidelijk, zegt voorlichter Tilman van de gemeente Ooststellingwerf, waar Appelscha onder valt.

Er zullen in elk geval dienstroosters worden gemaakt, zodat er geen ruzie meer kan ontstaan over de vraag wie de brug mag bedienen.

Op de zoveelste regenachtige zomermiddag in Appelscha is het moeilijk voor te stellen dat er veldslagen om de bruggen worden gevoerd. Johan maakt het kastje open en pompt met een hendel, waarop de brug langzaam opendraait. Een paar knapen van een jaar of 15 gaan rustig door met vissen. Ze hebben het extra geld even niet nodig.

Er wacht Johan een kleine teleurstelling. Twee boten leggen aan, slechts vier boten varen verder. Hij klimt op het gedeelte van de brug dat nu parallel aan het kanaal ligt, en houdt zijn natgeregende pet op.

'Heb je geen klomp', vraagt een van de vrouwen die hem wat muntgeld toestopt. Op de vier boten zitten allemaal echtparen van middelbare leeftijd. De man stuurt, de vrouw klimt op het dek om de brugwachtende kinderen een fooi te geven.

Het openen van de brug heeft hem 1,25 euro opgeleverd. 'Niet veel', vindt Johan. Maar het is mooi meegenomen. Voor zover hij weet, wordt er niet gevochten om de bruggen.

Een 16-jarige jongen die voor het (keurig dichtgedraaide) hekje staat te wachten, weet waarschijnlijk wel waar het over gaat. Hij bedient de bruggen niet meer, dat is voor kinderen van de lagere school.

'Maar ik deed dat vroeger wel. Dan ging je hier 's ochtends heel vroeg staan om de eerste te zijn. Als je heel even wegging, stond er opeens een ander . Daar kwam een enkele keer ruzie van.'

Kinderspel, meer is het niet, vinden Wibo en Annemarie Huft, die sinds dit jaar het café-restaurant De Lindehoeve vlak bij een van de bruggetjes uitbaten.

Annemarie: 'We wonen hierboven, er is nooit iets aan de hand. De schooljeugd staat er 's ochtends vroeg, en verdient zo een zakcentje.'

En ja, kinderen krijgen soms ruzie, zegt Wibo die in de buurt is opgegroeid. 'Maar dat is altijd al zo geweest. Ze slaan elkaar echt niet de hersens in.', zegt hij. 'Het is geen big business. Als hier dagelijks veertig boten langsvaren is het veel.'

Annemarie kijkt eens naar haar de donkere lucht en haar lege terras: 'Nog zo'n zomer en ik ga zelf bij de brug staan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden