Nieuws

Brug in Pittsburgh stort in, een paar uur voor Bidens toespraak over bruggen in de stad

Het lag er bijna té dik bovenop. Een paar uur voordat de Amerikaanse president Joe Biden op vrijdag in Pittsburgh een verhaal zou houden over de noodzaak van zijn nieuwe infrastructuurwet, stortte in diezelfde plaats een brug in. Tien mensen raakten gewond, van wie twee in het ziekenhuis belandden.

Maral Noshad Sharifi
De brug stortte vrijdag om zes uur in de ochtend in. Die middag werd nog steeds gezocht naar slachtoffers. Beeld REUTERS
De brug stortte vrijdag om zes uur in de ochtend in. Die middag werd nog steeds gezocht naar slachtoffers.Beeld REUTERS

Biden bracht gelijk een bezoek aan deze Fern Hollow Bridge en staarde naar het geknakte wegdek. Geschokt draaide hij zich om zich naar de hulpverleners ter plaatse. ‘Het idee dat we al zoveel jaren zo ver achter lopen op infrastructuur’, zei hij, ‘het is gewoon verbijsterend’.

De brug stortte vrijdag om zes uur in de ochtend in. Die middag werd nog steeds gezocht naar slachtoffers. Reddingswerkers daalden 46 meter het besneeuwde ravijn in en hebben met behulp van touwen enkele mensen kunnen redden.

Wederopbouw van Amerika

Het incident benadrukt het belang van de infrastructuurplannen van de regering, die in november door het Congres werden goedgekeurd. Met een gigantische investering van 865 miljard euro zullen wegen, spoorlijnen, bruggen en waterleidingen worden aangelegd of hersteld. Biden noemde de wet ‘de ultieme blauwdruk voor de wederopbouw van Amerika’. Het wordt beschouwd als een van zijn grootste successen van zijn eerste jaar als president.

Delen van deze enorme geldsom hebben verschillende Amerikaanse staten inmiddels bereikt. Pennsylvania, de staat van Pittsburgh, ontving twee weken geleden 293 miljoen euro van het Amerikaanse ministerie voor Transport. De staat telt meer dan drieduizend slecht onderhouden bruggen.

Voor de Fern Hollow Bridge kwam dit geld dus te laat. Op beelden is te zien hoe de brug vrijdag op drie plekken knakt, terwijl voertuigen op elkaar belanden en een rode stadsbus beklemd raakt.

98 doden in Miami

De kwaliteit van de Amerikaanse infrastructuur is al jarenlang ondermaats en blijft ver achter bij andere westerse landen. De afgelopen decennia werden slechts beperkte investeringen in de infrastructuur gedaan, vaak gericht op de korte termijn. Vorig jaar juni stortte ten noorden van Miami al een gebouw van twaalf verdiepingen in, met 98 doden tot gevolg.

Niet alleen de bruggen zijn aan vervanging toe, ook Amerikaanse snelwegen, gebouwen, waterleidingen, dammen en luchthavens zullen de komende tijd worden gemoderniseerd. Door het hele land zou zo’n 300 duizend kilometer aan snelweg in slechte staat verkeren.

Biden is deze maand zijn tweede jaar als president ingegaan. De komende tijd zal hij meer steden bezoeken om aan zijn achterban te laten zien waarom zijn infrastructuurwet zo belangrijk is. Hij moet zijn succes aan de kiezers zien te verkopen, om de steun voor zijn partij bij de tussentijdse verkiezingen in november te vergroten. De Democraten staan op dit moment op verlies in de peilingen.

Pittsburgh telt meer dan vierhonderd bruggen. ‘En we gaan ze allemaal repareren’, zei Biden, voor hij de rampplek weer verliet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden