Browser is als een onveilige auto

De browser van Microsoft is zo lek als een mandje. Toch blijven gebruikers er stug mee doorsurfen en zijn zo een makkelijke prooi.

Weer is er een weeffout ontdekt in Internet Explorer. Eentje die de webbrowser van Microsoft wagenwijd openzet voor hackers. Eentje die hen op een website kwaadaardige software laat verstoppen die naar onze computer overspringt zodra we argeloos voorbijsurfen.


Wie treft er blaam?


De hackers? Zoals je een slecht deurslot de inbreker niet kunt aanwrijven, kun je hackers moeilijk kwalijk nemen dat ze van onze nood hun deugd maken.


Microsoft dan? Het bedrijf heeft geen smetteloze reputatie op het gebied van software. Volgens een bekend broodje aap zou oud-baas Bill Gates ooit hebben gezegd dat als de auto-industrie zich even snel had ontplooid als de computerindustrie, 'we nu allemaal zouden rondrijden in auto's van 27 euro die 1.000 kilometer op 1 liter doen.' Waarop de reactie luidde: 'Als auto's als computerprogramma's waren, zouden ze zonder reden twee keer per dag crashen. En de airbag zou het pas in werking treden na de melding 'Weet u het zeker?'


De overheid dan? Waarom niet net zulke strenge eisen aan software gesteld als aan auto's? Helaas gaat de vergelijking mank: aan software, met miljoenen regels broncode, kan veel gemakkelijker iets mankeren. Software zonder fouten is een illusie.


Nee, de vinger wijst maar één kant uit: naar de gebruiker.


Twintig jaar bestaat Internet Explorer nu en al die tijd ploetert de computergebruiker ermee door, hoeveel bugs er ook opduiken. Bijna 60 procent van de internetpopulatie vertrouwt erop. Dat zijn honderden miljoenen gebruikers die alle alarmsignalen in de wind hebben geslagen en stug doorsurfen met Internet Explorer.


De volhouders vinden het te veel gedoe om over te stappen. Dat is niet zo: andere browsers nemen bij installatie graag al je instellingen over. De weigeraars zeggen niet te weten dat er alternatieven zijn. Maar dankzij de Europese Commissie wordt iedereen die een nieuwe pc of Windows-versie in gebruik neemt, tot een browserkeuze gedwongen.


Internet Explorer dringt zichzelf steeds op, luidt een andere klacht. Dat is niet waar. De browser is weliswaar niet uit Windows te slopen, maar hij valt wel monddood maken (kijk in het Configuratiescherm bij Windows-onderdelen in- of uitschakelen).


Dit wil niet zeggen dat Internet Explorer het enige stuk software is waarin zwakheden opduiken. Deze week bracht Adobe wegens een weeffout met spoed een noodverband uit voor Flash, de software die websites zo vrolijk laat swingen. De zoveelste op rij. Flash staat steevast hoog in de jaarlijkse top tien van meest inbraakgevoelige software. Net als Java van Oracle, Thunderbird en Firefox van Mozilla en Chrome van Google.


Firefox? Chrome? Dat zijn toch alternatieven voor Internet Explorer?


Klopt. Ooit werd het eerste computervirus verspreid op een floppy disk. Hoeveel slachtoffers kon een enkele hacker daarmee maken? Dankzij internet is de reikwijdte van een individuele cyberboef eindeloos geworden. Die hoeft slechts te speuren naar haarscheurtjes in de verdedigingswallen van onze internetsoftware. Is een bres eenmaal gevonden, dan hoeft hij alleen maar in een hinderlaag te gaan liggen op een populaire website. Internet Explorer is vooral het favoriete doelwit omdat deze browser het meest wordt gebruikt.


In een onveilige auto gaan we de snelweg niet op. In cyberspace moeten we ook met onze voeten stemmen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden