Brown noemt geen plafond bij tweede ronde noodsteun aan banken

Voor de tweede maal in drie maanden heeft de Britse regering een pakket steunmaatregelen aangekondigd voor de bankensector. Terwijl de eerste ronde in oktober vooral was bedoeld om de instellingen overeind te houden met een geldinjectie van ruim 40 miljard euro, is het hoofddoel nu banken weer aan het lenen...

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

Volgens premier Gordon Brown blijkt uit cijfers ‘dat Britse banken hun kredietverlening niet hebben ingeperkt’. Maar omdat bijna de helft van alle Britse leningen en hypotheken afkomstig was van buitenlandse banken, een stroom die nu deels is opgedroogd, is krediet schaars geworden.

‘Ik ben in de politiek gegaan vanwege de gesel van werkloosheid in mijn eigen regio, en zal niet passief toekijken terwijl mensen failliet gaan vanwege de vergissingen van een paar bankiers’, zei Brown.

Tot de maatregelen behoort het opzetten van een verzekering voor banken, zodat zij zich kunnen indekken tegen grote verliezen op bijvoorbeeld waardeloze Amerikaanse hypotheekportefeuilles. In ruil voor een premie staat de Britse staat garant voor verliezen boven een – nog te bepalen – ‘eigen risico’ voor de bank.

Als prikkel om hun verliezen te beperken moeten de banken daarnaast 10 procent van het verlies boven dat overeengekomen eigen risico dragen. De staat springt bij op voorwaarde dat de banken in ‘juridisch bindende’ clausules toezeggen een bepaald bedrag uit te lenen aan bedrijven en burgers.

De Bank of England zal via een nieuw fonds ‘bezittingen van hoge kwaliteit’ opkopen van grote bedrijven die geld nodig hebben. Ook zal de in 2007 genationaliseerde bank Northern Rock de kredietkraan wijder openzetten.

Brown ontkende dat hij een blanco cheque heeft uitgeschreven, maar een maximumbedrag kon hij niet noemen. Dat kwam hem op kritiek te staan.

De financieel woordvoerder van de Liberaal Democraten in het Lagerhuis, Vince Cable, waarschuwde voor ‘enorme verliezen’ voor de belastingbetaler. Die zouden volgens sommige analisten kunnen oplopen tot ruim 40 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden