Brown kruipt in schulp na uiting Noord-Ierse homofobie

De Britse premier wil omstreden vergelijking van politica Iris Robinson tussen homoseksualiteit en kindermisbruik niet veroordelen

Homoseksualiteit is ‘erger’ dan kindermisbruik. Met deze stelling bracht de Noord-Ierse politica Iris Robinson zichzelf in juni in problemen. Later zwakte ze haar opmerking wat af. Ze bedoelde alleen maar dat homoseksualiteit ‘vergelijkbaar’ is met kindermisbruik.

Robinson is niet zomaar iemand. Ze is lid van het Britse Lagerhuis, namens de protestantse partij DUP. Haar echtgenoot is evenmin onbekend. Peter Robinson is premier van Noord-Ierland sinds Ian Paisley aftrad.

Noch de partij, noch de eerste minister heeft sindsdien afstand genomen van Iris Robinson, een erkend christen-fundamentalist. In homokringen zijn haar woorden echter zo slecht gevallen, dat zestienduizend mensen de Britse premier Gordon Brown per e-mail hebben verzocht de uitspraken te veroordelen.

Brown zou echter Brown niet zijn, als hij zich niet in zijn schulp zou terugtrekken. In de reactie die hij vrijdag liet uitgaan, staat dat er ‘geen constitutionele rol is voor de premier om individuele parlementariërs te berispen’. Als mensen klachten hebben, moeten ze dat elders maar uiten, is de boodschap.

Dat Brown zo mild is, kan te maken hebben met de dank die hij de DUP is verschuldigd. Dankzij deze partij ontsnapte hij deze zomer aan een potentieel desastreuze nederlaag tijdens een stemming over het 42 dagen lang zonder aanklacht opsluiten van terreurverdachten. Intussen is Brown diverse nederlagen verder, maar in Londen wordt aangenomen dat de Noord-Ierse protestanten nog een riante politieke beloning tegoed hebben.

Iris Robinson lijkt hiermee uit de problemen. Ze beveelt homoseksuelen intussen psychiatrische behandeling aan om van hun kwaal verlost te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden