Brown hoofdrolspeler in eigen horrorfilm

Het begint te lijken op een politieke horrorserie, waarvan de makers steeds weer inspiratie vinden voor een vervolgfilm. Gordon Brown: The Nightmare Continues, of een titel van gelijke strekking, zou de lading aardig dekken....

Dit weekend zou de Britse premier op vakantie gaan. Zijn adviseurs hadden hem ervan overtuigd nu eindelijk eens even níet te werken, en het volk te tonen dat hij zich na zijn desastreuze eerste jaar toch kan ontspannen. Zo geschiedde: de Browntjes reserveerden een vakantiehuis voor twee weken aan de Engelse oostkust.

Maar aan de vooravond van vertrek heeft zich een nieuwe ramp aangediend voor de 57-jarige Schot. Vrijdagochtend vroeg werd bekend dat zijn Labourpartij een parlementszetel heeft verloren in Glasgow-Oost.

Op papier lijkt dit een vrij onbeduidende gebeurtenis. Het Britse Lagerhuis telt 646 zetels, waarvan Labour er tot voor kort 351 bezette. Maar omdat parlementariërs net als gewone mensen kunnen overlijden, ziek worden of simpelweg ontslag nemen, ontstaan soms vacatures. Een tussentijdse verkiezing in het betreffende district is dan het recept.

De regeringspartij verloor op deze wijze onlangs al een zetel die stevig in handen leek. Het vormde een afspiegeling van de ongekende val van Labours populariteit. De Britten maken zich grote zorgen over de economie, en het besluiteloze optreden van de weinig charismatische Brown heeft hierbij niet geholpen.

Glasgow is echter van een andere orde. De oude industriestad mag flink zijn opgeknapt, maar zeker in het oosten is de armoede nog lang niet weg. De werkloosheid is hoog, en de levensverwachting ligt in sommige wijken lager dan in ontwikkelingslanden.

Hier vertrouwt men maar één partij. De zon komt op in het oosten, kippen leggen eieren, en Glasgow-Oost stemt Labour. Bij de vorige verkiezingen scoorde de Labourkandidaat 61 procent, de nummer twee slechts 17 procent.

Vandaar dat nu van een politieke aardbeving wordt gesproken die ‘niet op de schaal van Richter past’. Met een minieme voorsprong heeft de Scottish National Party (SNP) de zetel weten in te pikken.

Het is de partij van Alex Salmond, de briljante populist die sinds vorig jaar premier is van de Schotse deelregering, en streeft naar een onafhankelijk Schotland.

Op dit thema werd echter niet gehamerd in Glasgow. De SNP had genoeg aan het wijzen op alle stijgende prijzen en het falen van Labour verandering te brengen in het uitzichtloze en door criminaliteit geplaagde leven van veel Glaswegians uit de East End.

Hoe moet het nu verder met Brown, nu zelfs de veiligste haven niet meer veilig blijkt? Hij kan zich troosten met de gedachte dat hij de volgende algemene verkiezingen pas in 2010 hoeft uit te schrijven.

Maar binnen zijn partij worden de messen geslepen. Het ontbreken van een evidente kroonprins kan hem echter wat respijt bieden.

Vandaag mag hij zich even warmen aan de gloed van Barack Obama, die in Londen is. De ontspannen vakantie kan hij vergeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden