Brown: geen geplande terugtrekking uit Irak

De Britse premier Gordon Brown heeft maandag afgerekend met geruchten dat een grootschalige terugtrekking van Britse troepen uit Irak ophanden is....

AP

Brown heeft laten weten dat een besluit over de toekomst van de Britten in Irak mogelijk bekendgemaakt wordt wanneer het parlement na het zomerreces in oktober weer zitting neemt. Maar in een brief aan Menzies Campbell, de leider van de oppositiepartij de Liberaal-Democraten, schreef hij dat van een herziening van de strategie ten aanzien van Irak geen sprake zal zijn.

Zowel bondgenoten als vijanden hebben de afgelopen week gezinspeeld op een vervroegde terugtrekking van de Britse troepen uit Irak. De Amerikaanse oud-generaal Jack Keane, ten tijde van de Amerikaanse inval in Irak de plaatsvervangend stafchef, zei dat als de Britten de veiligheidssituatie in Zuid-Irak nog verder laten verslechteren door troepen terug te trekken, Amerikaanse strijdkrachten hun plaatsen zullen moeten innemen.

De radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr zei dat de Britse troepen in Irak zijn verslagen en dat zij zich eerder dan gepland tot terugtrekking gedwongen zullen zien.

De Britse troepen in Irak zijn gelegerd rond de stad Basra. Hun aantal is dit jaar teruggebracht van 7.000 tot ruim 5.000 en zal de komende weken met nog 500 afnemen wanneer zij hun basis in het centrum van de stad overdragen aan het Iraakse leger. Met de overdracht van een groeiend aantal verantwoordelijkheden aan Iraakse militairen zal volgens Britse overheidsbronnen ook het aantal aanvallen van islamitische milities toenemen.

Brown noemde het in zijn brief aan Campbell ‘onjuist, om te beweren dat de aanwezigheid van Britse strijdkrachten in Irak weinig oplevert, of dat zij beperkt worden in hun handelen’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden