Brouwersdam kan tienduizenden van stroom voorzien

OUDDORP (ANP) - De Brouwersdam kan 65.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. In de dam bij het Grevelingenmeer moet daartoe een getijdecentrale worden gebouwd. Tegelijkertijd gaat de kwaliteit van het water en de natuur sterk vooruit, omdat de eb- en vloedbeweging kan terugkomen.

Energie- en waterbedrijf Delta heeft de TU Delft onderzoek laten doen naar de haalbaarheid van zo'n centrale. Rijkswaterstaat onderzoekt de mogelijkheden om de natuur te herstellen.

De 6 kilometer lange Brouwersdam ging in 1971 open. Het is het zevende bouwwerk van de Deltawerken. Sinds de afsluiting van het meer is er geen getij meer. Het water staat nauwelijks nog in verbinding met de Noordzee. Het is daarom wel een populair watersportmeer en recreatiegebied.

Kwaliteit water

De kwaliteit van het water is echter sterk achteruit gegaan. De visstand en de kweek van schelpdieren namen sterk af. Een opening in de dam laat weer zuurstof in het meer toe. In deze doorlaatopeningen komen turbines, die met behulp van eb en vloed energie opwekken.

Voor een getijdecentrale zijn verschillende varianten bedacht. Staatssecretaris Tineke Huizinga van Waterstaat moet beslissen welke verder worden uitgewerkt in een planstudie. Bij het project zijn meerdere partners betrokken, zoals de provincies Zeeland en Zuid-Holland, de vijf gemeenten om het Grevelingenmeer en bedrijven betrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden