Brouwers pilsener is terug en het smaakt naar pils

Brouwers bier van Albert Heijn, dat kennen we nog uit onze studententijd. Ook onder daklozen was het populair, vanwege de prijs vooral. Voor een paar oude dubbeltjes had je al een kloek blik pils.

Albert Heijn Brouwers bier. Beeld
Albert Heijn Brouwers bier.Beeld

Brouwers bier (est. 1978) was bier, meer niet. Gewoon pils in een blik. Wie wat beter in zijn slappe was kwam te zitten, stapte over op een echt merk. En zo bleef het doorgaan, ook toen de naam werd veranderd in Albert Heijn Pilsener, om het imago te verbeteren.

De tijden veranderen. Bier is geen pils meer, maar de nieuwe wijn. De opmars van speciaal- en craftbier van kleine brouwerijen, merendeels gebrouwen op akelige industrieterreinen maar desondanks bijna altijd getooid met het belachelijke predicaat 'ambachtelijk', is onstuitbaar. Kijk maar eens bij in de winkelschappen of op het festival bij u om de hoek.

Dus zo gek is het niet dat AH het aloude huispils maar weer een nieuw jasje heeft aangemeten. Het heet nu (weer) Brouwers pilsener. Op het lekker lichte etiket staat dat het hier om 'de smaak van nu' gaat, alsof dat ooit anders kan. Het plaatje van een brouwerij moet suggereren dat het hier om zo'n lekker klein brouwerijtje gaat.

Hier is over nagedacht. Vanuit de marketinghoek - de consument moet een eindje op weg worden geholpen - werd gemeld dat we hier te maken hebben met een 'unieke propositie die past tussen een karaktervol speciaal bier en een dorstlessende pilsener'. Ook zijn het logo en de stijl 'doorvertaald naar alle touch points' en wordt afwisselend de 'hopperige' en de 'uitgesproken' smaak' geprezen.

Hoe het nieuwe bier van Appie Heijn smaakt? Naar pils.

Cijfer: 6,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden