Brouwer Interbrew tekent beroep aan tegen verbod overname Bass

De Belgische bierbrouwer Interbrew gaat in beroep tegen het Britse verbod op de overname van Bass. Wel dekt het concern zich in tegen verliezen op een gedwongen verkoop....

Van onze correspondent Rob Gollin

De Britse minister van handel en industrie, Stephen Byers, besloot begin deze maand de overname van Bass Breweries door Interbrew ongedaan te maken. De Belgen, die eerder ook al Whitbread inlijfden, zouden een te dominante positie op de biermarkt van Groot-Brittannië gaan innemen. Ze betaalden acht miljard gulden.

Interbrew maakte vrijdag bekend het verbod te zullen aanvechten met een procedure bij de Britse rechter. Het concern noemt het standpunt van Byers 'nodeloos onbuigzaam'. 'Toonaangevende juridische adviseurs hebben ons bevestigd dat de maatregelen van de minister niet strikt noodzakelijk zijn voor het handhaven of herstellen van een daadwerkelijke mededinging op de betrokken markt.' Volgens de Belgen meet de Britse bewindsman met twee maten. Interbrew bemachtigde met Bass een marktaandeel van 32 procent, nauwelijks meer dan de 28 procent van concurrent Scottish & Newcastle.

De juridische procedure heeft tot gevolg dat de verkoop van Bass tijdelijk wordt opgeschort. Interbrew hoopt nog altijd de Britse autoriteiten tevreden te kunnen stellen door onderdelen van Bass, zoals enkele lokale biermerken, af te stoten. De brouwer had bij de overname geen voorzieningen opgenomen die de aankoop ongedaan zouden maken als de Britse overheid de transactie blokkeerde. Het bedrijf kondigt aan de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk verder te zullen uitbreiden, 'gedurende de procedure en in zoverre door de wet is toegestaan'.

Uit de woorden van directeur Hugh Powell viel vrijdag ook op te maken dat Interbrew terdege rekening houdt met verkoop. Getracht wordt wat meer tijd te winnen dan het halfjaar waarin de Leuvense brouwer Bass weer van de hand moet doen. Powell pleitte voor een periode van twee jaar. In de tussentijd wordt getracht Bass rendabeler te maken. Dat zou bij verkoop tot een hogere prijs kunnen leiden. Afgezien van Interbrew toonden destijds ook Heineken en Carlsberg interesse voor Bass.

Hoewel de uiteindelijke resultaten pas in maart bekend zullen worden gemaakt, meldde het Leuvense concern een winststijging van meer dan 25 procent. Het aandeel, dat na het Britse verbod forse opdoffers op de Brusselse beurs kreeg, steeg vrijdag met 4,5 procent. Interbrew ging in december vorig jaar naar de beurs om kapitaal voor overnames te vergaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden