Broodje ba: bapao, maar dan lekker

Broodje bapao zeggen ze hier. Of nog erger, broodje bapao kip. Het staat op de vreugdeloze supermarkt-en automatenzakjes waarin de fabrieksmatige varianten van deze Chinese specialiteit worden verkocht....

Goed, dat van de Vietnamees in plaats van de Chinees kan er nog mee door als dichterlijke vrijheid. Bovendien verkopen veel Vietnamezen behalve hun loempia's ook bapao. Maar de toevoeging van het woord 'broodje' is weer typisch zo'n product van grammaticaal onzinnige snacktaal.

Het Chinese woord 'pao' betekent al broodje en 'ba' betekent vlees, dus als u een broodje bapao kip bestelt, moet u niet verbaasd zijn als u een broodje vlees en een broodje kip krijgt.

Maar erger dan de spraakverwarring is de treurigmakende metamorfose die de bapao bij z'n culturele assimilatie onderging van smeuen rijkelijk gevuld dampend deegbroodje naar droge kleffe niksbal. Gestoomde broodjeszijn in heel China te vinden. Soms naturel (dan heten ze mantou) bij bijvoorbeeld kipgerechten, maar vaak zijn de baozi (broodjes) gevuld met een hartige portie kip of vlees, of met een zoete bonenpasta.

Bapao's zelf maken kost wat geklieder en gepriegel, maar is, zeker in gezelschap, een genoeglijke bezigheid. Voor de vulling kozen we varkensfricandeau, maar in feite is elke variatie ook vegetarisch mogelijk. Vraag dunne reepjes vlees bij de slager en marineer die in een sausje van ketjap asin, oestersaus en sesamolie. Week intussen de paddestoelen een half uur in heet water en snijd ze in heel dunne reepjes. Snipper de knoflook, gember, lenteui en selderij. Verhit de olie, fruit gember, ui en knoflook en roerbak dan reepjes vlees en paddestoelen mee. Voeg als laatste de selderij toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat de vulling wat afkoelen en snijd hem nog wat fijner.

Meng bloem, zout en gist in een beslagkom. Doe het ei erbij en wat water en begin te kneden. Voeg onder het kneden steeds een beetje water toe, tot er een stevig elastisch deeg is ontstaan. Laat een half uurtje rusten in de kom met een theedoek erover. Knip intussen van het bakpapier een stuk of vijftien vierkantjes van tien centimeter. Neem dan een bolletje deeg ter grootte van een walnoot, rol dat uit tot een plat cirkeltje van zo'n twaalf centimeter doorsnee en vul die met een eetlepel van de vulling. Vouw het deeg van onder dicht en leg ze met de onderkant op het bakpapiertje. Breng water aan de kook in een stoompan en stoom de bapao in tien minuten gaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden