Brons voor fietsende Beatrix

Dit keer eens géén statig standbeeld van een vorst of vorstin op een plein of in een park. De Arnhemse kunstenares Daphné du Barry laat koningin Beatrix juist stevig doortrappen....

Van onze verslaggeefster Krista Oldenburg

Het idee ontstond vorig jaar toen de Rhedense wethouder Ap Lammers een expositie van Du Barry bezocht waar het beeld in het klein was te zien. Heel geschikt voor de nieuwe Koningsroute, vond hij. Maar Rheden moest bezuinigen en kon het beeld niet betalen. Dus richtte Lammers de stichting 'Koningin op de Fiets' op en werden er sponsors aangetrokken.

De Koningsroute liep vroeger tussen Dieren en Den Haag. Per koets lieten vorsten en vorstinnen zich via het traject door het land vervoeren. Nu komen er vooral dagjesmensen. Tegelijk met de opknapbeurt van het traject heeft de ANWB een nieuwe fietsroute gemaakt. Het beeld komt te staan op het hoogste punt van de Posbank, naast het theehuis dat was afgebrand en weer wordt opgebouwd.

Koningin Beatrix gaat met het beeld akkoord. Ze zou aanvankelijk zelfs twee keer voor Du Barry poseren, maar dat werd afgezegd wegens tijdgebrek van de vorstin. Du Barry mag wel aanwezig zijn bij openbare optredens van Beatrix, om goed te kijken hoe ze eruit ziet. Daarnaast werkt de kunstenares met foto's van de fietsende koningin.

Du Barry, die in Italië werkt, maakte tot nu vooral beelden in klassieke, statische poses. In 1996 werd haar bronzen beeld van Koning Clovis in Reims geplaatst en onlangs kreeg ze van prins Rainier van Monaco de opdracht een kunstwerk te maken van Prinses Gracia.

Het beeld van koningin Beatrix wordt één meter tachtig hoog. Met het hoofd naar links gekeerd, de rug recht en met wapperende rok, zit de koningin op een echte zwarte 'opoe'-fiets. Niet wuivend, maar met beide handen aan het stuur.

'De fiets is uitgezocht in overleg met de koningin', vertelt secretaris van de stichting Peter Smit. Nergens op de wereld is een koning of koningin op de fiets vereeuwigd, beweert hij, maar zeker weet hij het niet. 'In ieder geval past een fietsende vorstin echt bij Nederland.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden