nieuws zorg

Bronovo, het favoriete ziekenhuis van de koninklijke familie, gaat sluiten

Het chique Haagse Bronovo-ziekenhuis gaat definitief sluiten. Al medio dit jaar wordt alle acute zorg verplaatst naar het Westeinde-ziekenhuis, in het centrum van de stad, en sluit het Bronovo in de weekenden de deuren. Ergens tussen 2022 en 2024 gaat het favoriete hospitaal van de Oranjes helemaal dicht.

Het Bronovo Ziekenhuis in het Benoordenhout in Den Haag gaat de deuren sluiten. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Dat is vandaag bevestigd door de HMC-groep (Haaglanden Medisch Centrum) waartoe ook het Bronovo behoort. De aangekondigde sluiting komt niet als een verrassing. Twee weken geleden lekte een intern rapport uit dat weinig ruimte bood voor een andere conclusie. De ziekenhuisgroep staat er financieel niet florissant voor; dit jaar zullen er rode cijfers worden geschreven. Het openhouden van drie locaties (naast Bronovo en Westeinde is er ook nog Antoniushove in Leidschendam) is simpelweg te kostbaar en inefficiënt. Doordat patiënten tegenwoordig veel sneller weer naar huis kunnen na een operatie of bij ziekte, is er een overcapaciteit aan bedden ontstaan in de Haagse regio.

Volgens een verklaring van het ziekenhuis komt de ziekenhuiszorg vanaf 2022 onder grotere druk te staan. ‘De veranderende zorgvraag door de vergrijzing, de verandering van zorg als gevolg van technologische innovaties, een toename aan chronische zorg, een tekort aan gespecialiseerd zorgpersoneel en een volumegroei van 0 procent voor ziekenhuizen’ (dat is afgesproken in de zogeheten hoofdlijnenakkoorden die de kostenstijging van de zorg moeten beteugelen, red.) zijn daarvan de oorzaak. Door technologische oplossingen kan steeds meer zorg thuis plaatsvinden, en op die veranderingen moet het ziekenhuis zijn voorbereid, aldus het HMC.

Zorgen

Een meerderheid van het personeel kan zich vinden in het besluit, maar er zijn wel grote zorgen over de snelheid waarmee dit moet gebeuren. Nu nog vinden er in het Bronovo 2.000 bevallingen per jaar plaats, zijn er 7.500 acute opnames en bezoeken 27.000 mensen de spoedeisende hulp. Al die mensen moeten vanaf juli naar het Westeinde; een ziekenhuis dat kampt met grote personeelstekorten en – midden in het centrum van Den Haag - een chronisch gebrek heeft aan parkeerruimte. De ondernemingsraad, cliëntenraad, verpleegkundigen en de medische specialisten maken zich zorgen over de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid als in zo’n korte tijd zo’n ingewikkelde verhuizing moet plaatsvinden. Dat blijkt uit de adviezen van deze groepen die de NOS heeft ingezien.

In het Westeinde komen tachtig nieuwe bedden om de zorg uit het Bronovo op te vangen, en tweehonderd extra parkeerplaatsen. Als alle zorg vanuit het Bronovo is overgeheveld, wordt het Westeinde gerenoveerd.

Benoordenhout wil zijn ‘koninklijke’ ziekenhuis niet kwijt

Niet iedereen in de ‘kakkersenclave’ zal rouwen als het doek valt voor het Bronovo. Ouderen maken zich intussen zorgen waar ze dan wél terecht kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden