Bronnen drinkwater raken vervuild

Het Nederlandse oppervlaktewater kan in 2050 zo vervuild raken dat het ongeschikt is om er nog drinkwater van te maken. Drinkwaterbedrijven moeten daarom een voorraad opslaan voor moeilijke periodes.

AMSTERDAM - Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Deltares, dat gisteren werd gepubliceerd.


De onderzoekers keken naar elf zogeheten innamepunten in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Het drinkwater hieruit komt bij 40 procent van de Nederlanders terecht.


Tijdens drogere periodes stroomt er minder water door de Rijn en de Maas en hun aftakkingen, zoals de IJssel. De lozingen van rioolwaterzuiveringsinstallaties, landbouw en industrie worden dan minder verdund. Daardoor is het water naar verhouding meer vervuild. Dat kan dagen, maar ook maanden duren.


Het RIVM-rapport concludeert onder meer dat een te hoge hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in het water kan voorkomen bij een combinatie van een droog jaar en snelle klimaatverandering. Het RIVM schat de kans daarop in op één keer in de bijna vijf jaar. Voor sommige stoffen zouden zelfs de 'risicogrenzen' voor mensen kunnen worden overschreden.


De onderzoekers suggereren om water meer te zuiveren voordat het naar de kraan gaat, en om tijdelijk over te stappen op andere drinkwaterbronnen wanneer dat nodig is.


Volgens de Vereniging van Waterleidingbedrijven (Vewin) gebeurt dat al. 'We hebben grote buffervoorraden in de Biesbosch, het IJsselmeer en de duinen', aldus een woordvoerder. 'Die worden soms aangesproken zonder dat iemand het merkt. Soms krijgen mensen drinkwater uit een ander wingebied. En we zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om water te zuiveren.


Het onderzoek maakt deel uit van het Deltaprogramma Zoetwater. Basis van de bevindingen zijn de klimaatscenario's van het KNMI die aangeven aan dat er extreem lange droge perioden kunnen optreden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden