Update

Bron privacyschandaal VS treedt uit anonimiteit

De klokkenluider die de afgelopen week met onthullingen over de omstreden inlichtingenpraktijken van de Amerikaanse overheid wereldnieuws werd, heeft besloten uit de anonimiteit te treden. De 29-jarige Edward Snowden deed zondag zijn verhaal in de Britse krant The Guardian. 'Ik hoef me niet te verstoppen, want ik weet dat ik niets fout heb gedaan', zegt hij.

redactie
Edward Snowden op een door The Guardian vrijgegeven foto. Beeld getty
Edward Snowden op een door The Guardian vrijgegeven foto.Beeld getty

Snowden, voormalig technisch medewerker van de CIA, werkte de afgelopen vier jaar op projectbasis voor de National Security Agency. Al vanaf het moment dat hij diverse documenten lekte naar de pers, wist hij dat hij niet anoniem wilde blijven. 'Ik zie mezelf ook niet als een held. Wat ik doe, doe ik uit eigenbelang. Ik wil niet leven in een wereld zonder privacy. Maar ik denk niet dat ik ooit weer thuiskom.'

Direct toegang
De klokkenluider lekte informatie over de spionagepraktijken van de geheime dienst. Het programma PRISM zou medewerkers direct toegang verschaffen tot de servers van een aantal van de grootste internetbedrijven en onbelemmerd kunnen grasduinen in e-mails, chatgesprekken, foto's, bestanden en de zoekgeschiedenis van internetters.

In het uitgelekte document is sprake van negen bedrijven: Microsoft (als eerste, sinds 2007), Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype, YouTube en Apple. Die laatste zou vorig jaar pas zijn bezweken onder de druk om toegang te bieden. Twitter, een van de snelst groeiende sociale netwerken, ontbreekt. PalTalk is een relatief kleine aanbieder van software voor videogesprekken. Het zou de belangstelling hebben gewekt van spionagediensten omdat het tijdens de Arabische Lente veel werd gebruikt, onder andere door de Egyptische oppositie.

Aangifte
De NSA heeft naar aanleiding van de onthullingen aangifte gedaan bij het ministerie van Justitie. Een woordvoerder bevestigde zondagavond (plaatselijke tijd) dat het onderzoek intussen is begonnen.

Snowden verblijft sinds drie weken in een hotel in Hong Kong. 'Sinds ik hier ben, ben ik in totaal zo'n drie keer mijn kamer uit geweest', aldus Snowden. Hij hoopt ergens asiel te krijgen, mogelijk in IJsland.

Bekijk het hele interview met Edward Snowden hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden