Bromsnor

Op 11 april ben ik door een politieman in Groningen aangehouden, omdat ik op mijn fiets een doorgetrokken streep overschreed....

W. Waard en Haren

De overijverige agent had een goede dag, in korte tijd het bonboekje vol, een enorme omzet, dicht bij het bureau, kortom deze agent kon op 11 april waarschijnlijk op tijd naar huis met een tevreden gevoel.

Maar deze vreselijk kinderachtige man, die meer het niveau heeft van veldwachter Bromsnor uit de serie Swiebertje, had niet door dat hij het respect van de burger voor de politie aantast.

Op mijn vraag of hij niets beters had te doen, kon hij mij melden dat het door mij gepleegde 'strafbare feit niet mag'. Waarschijnlijk was veldwachter Bromsnor helemaal niet in staat te bedenken hoe zijn tijd op nuttige wijze te besteden.

Uit de media verneem je toch regelmatig dat er sprake zou zijn van te weinig blauw op straat. Mijn ervaring toont aan dat er in Groningen te veel blauw op straat is.

De formatie van het korps in Groningen kan in elk geval met één veldwachter worden verminderd - hij doet de slogan 'Groningen fietsstad' geen goed.

Regelmatig kom ik in de buurt van de Rademarkt, waar het hoofdbureau van politie is gevestigd. Daarom ben ik in staat u een tip te geven om deze veldwachter toch nuttig in te zetten. Het komt regelmatig voor, eigenlijk vrijwel dagelijks, dat de stoep voor het bureau van politie aan de Rademarkt wordt gebruikt als parkeerplaats door auto's die herkenbaar zijn als politie- of ander hulpverleningsvoertuig!

Veldwachter Bromsnor vertelde me op 11 april: 'Je mag geen doorgetrokken streep overschrijden'. Ik stel vast dat de politie- en andere hulpverleningsvoertuigen ook zaken doen die niet mogen, maar daar niet voor worden bekeurd.

Ik geef hierbij het volgende advies: stel deze veldwachter aan om de stoepen rond het bureau van politie te gebruiken voor zijn hobby: het schrijven van bonnen.

Dit heeft meerdere voordelen: er is blauw op straat, Bromsnor schrijft bekeuringen uit en kan 's avonds tevreden naar huis en het korps loopt geen risico dat deze veldwachter het imago van de politie aantast.

Tevens zou hij met een bezem de straat rond het bureau kunnen vegen bij het vervangen van een grote glaspui, zoals bijvoorbeeld gebeurde in de laatste week van mei. Een ander alternatief zou zijn ergens in de provincie, op een afgelegen ruilverkavelingsweg, een witte streep trekken en deze streep door veldwachter Bromsnor te laten bewaken. Maar hou veldwachter Bromsnor weg bij de burgers!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden