Brommende Greenspan drukt de sfeer

Gans het raderwerk staat stil als Alan Greenspan dat wil. De president van de centrale bank Federal Reserve vertelde woensdag aan het Amerikaanse Congres dat de rente voorlopig laag kan blijven omdat de inflatie 'grotendeels afwezig' is....

Van onze verslaggever

Bedremmeld plofte de Dow Jones-index met 80,54 punten ofwel 0,78 procent omlaag naar een slot van 10.220,78 punten. Rivaal S & P 500 verloor 2,28 punten ofwel 0,2 procent op 1126,09 punten, en de index van hightech-schermenbeurs Nasdaq verloor 5,93 punten ofwel 0,33 procent op 1810,86 punten.

'Wij laten het geld niet werken', zei een vermogensbeheerder tegen persbureau Bloomberg. De man wil 'geen grote gok wagen' totdat er meer bewijzen zijn dat de winsten van bedrijven weer omhoog zullen gaan.

Dat bleek gisteren maar al te duidelijk. Intel en Motorola zien hun orderboeken weer dikker worden, en bedrijven zoals cosmetica-fabrikant Johnson & Johnson melden beter dan verwachte winstcijfers. Maar daartegenover staan Boeing, Pfizer en de grote zakenbanken op Wall Street.

De grootste vliegtuigfabrikant op aarde leed zijn eerste kwartaalverlies in vier jaar. Afwaarderingen van overgenomen bedrijven waren de oorzaak. Maar daarnaast vermoedt de markt al langer dat ook de bestellingen van nieuwe vliegtuigen zullen afnemen omdat het zo slecht gaat met de luchtvaartmaatschappijen. Het aandeel Boeing verloor 6,4 procent.

Medicijnenfabrikant Pfizer kwam met een winstwaarschuwing voor het tweede kwartaal, goed voor een koersdaling met 5,6 procent. Merrill Lynch en JP Morgan Chase meldden een zware winstval in het eerste kwartaal, respectievelijk met 18 en 26 procent. Maar die aandelen stegen juist op dit nieuws. Beleggers hadden erger verwacht, en bovendien zijn beide banken al klaar voor het moment waarop het economisch herstel wél zeker lijkt. De eens zo saaie consumentenbank van JP Morgan verdient geld als nooit tevoren, en Merrill Lynch schrapte het afgelopen jaar veertien- van de zeventigduizend banen.

Slecht nieuws kwam van Ford. Financieel doet ook deze autofabrikant het minder slecht dan verwacht. Maar volgens geruchten heeft topman William Clay Ford ruzie met Wolfgang Reitzle, verantwoordelijk voor de luxemerken Volvo, Jaguar en Land Rover waarvan Ford het moet hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden