'Bromfietser moet beter leren rijden'

Een Kamermeerderheid ziet niets in het plan van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat om de bromfietsleeftijd op te hogen naar 17 jaar....

VVD-Kamerlid Hofstra wijst erop dat veel plattelandsjongeren de brommer nodig hebben om naar school of werk gaan. Hij wil daarom het opvoeren van brommers harder aanpakken en hij wil strengere controles op het dragen van een helm. Het CDA ziet liever invoering van een soort brommerrijbewijs, gekoppeld aan een kentekenregistratie.

De PvdA noemt de ophoging van de brommerleeftijd 'een bot instrument'. 'Je kunt brommerrijders beter aan serieuze tests onderwerpen', zegt Kamerlid Verdaas. 'Als dan blijkt dat iemand pas op zijn zeventiende kan rijden: prima.' Alleen GroenLinks reageert verheugd op Peijs' voorstel. De partij pleit er al geruime tijd voor.

De verhoging van de bromfietsleeftijd maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen waarmee Peijs de verkeersveiligheid wil vergroten. Uiterlijk 2007 moet alles zijn ingevoerd. Jongeren mogen voortaan vanaf 17 jaar beginnen met autorijles, de theorie-examens worden uitgebreid en de maximale snelheid voor bromfietsers op de rijbaan wordt verhoogd. Daarnaast moet de 'opvoerbestendigheid' van brommers worden vergroot en komt er een trekkerrijbewijs. Automobilisten moeten zich vanaf 45 jaar verplicht onderwerpen aan een ogentest.

Peijs' plannen - die vrijdag in de ministerraad werden besproken - leiden gezamenlijk tot daling van het aantal verkeersdoden met 54 en en 1500 minder ziekenhuisopnames. Dit blijkt uit onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV). De Stichting Economisch Onderzoek heeft berekend dat de maatschappelijke baten van de maatregelen vijf keer hoger zijn dan de kosten.

Peijs wuift alle bezwaren tegen een hogere bromfietsleeftijd weg. Ze wijst erop dat 75 procent van de 16- en 17-jarigen geen brommer rijdt. Diegenen die dat wel doen, veroorzaken bovendien bovengemiddeld veel ongevallen. Mogelijk worden 16-jarigen die niet zonder brommer kunnen, uitgezonderd van de regel.

'Geneuzel', vindt VVD-Tweede-Kamerlid Hofstra. 'Dat leidt alleen maar tot onnodige bureaucratie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden