Bromance en verstandshuwelijk in kamp-Cruz

Om tijdens de resterende voorverkiezingen zoveel mogelijk Republikeinse gedelegeerden van Donald Trump weg te snoepen, heeft Ted Cruz twee opvallende verbondjes gesloten. Zowel met John Kasich als Carly Fiorina dook hij deze week de politieke koffer in - met wisselend succes. U leest het in de USA16-nieuwsbrief.

Carly Fiorina en Ted Cruz vlak nadat hij bekendmaakte dat zij zijn running mate wordt. Beeld null
Carly Fiorina en Ted Cruz vlak nadat hij bekendmaakte dat zij zijn running mate wordt.

CRUZ-KASICH BROMANCE

Een korte bromance om Trump te stuiten

De kansloze Ted Cruz en de nog kanslozere John Kasich kunnen al lang niet meer de 1.237 benodigde gedelegeerden binnenslepen om zich in de eerste stemronde op de Republikeinse conventie tot presidentskandidaat te laten kronen. Wat ze wél kunnen doen, is er voor zorgen dat Donald Trump dit magische aantal ook niet bereikt, waardoor ook hij in de eerste stemronde niet genoeg steun heeft. Vanaf de tweede stemronde is iedere gedelegeerde vrij om op een kandidaat naar keuze te stemmen.

Daarom brachten de campagnes van Cruz en Kasich vorige week zondag naar buiten dat ze uit elkaars vaarwater blijven in een aantal resterende staten. Zo richt Ted Cruz zijn pijlen op Indiana, waar 57 gedelegeerden te winnen zijn volgens het winner takes all-principe. Op zijn beurt zou Cruz Kasich de ruimte geven in Oregon en New Mexico, omdat het politieke landschap van die staten erg lijkt op dat van het noordoosten van de Verenigde Staten, waar Kasich het goed doet.

De Cruz-Kasich bromance was echter geen lang leven beschoren. 'Er is geen verbond', sprak Cruz vrijdag in Indianapolis. De mannen zouden slechts met elkaar hebben afgestemd in welke staten ze hun energie zullen steken. Kasich-aanhangers in Indiana moeten dan ook vooral op Kasich stemmen, aldus de kandidaat zelf.

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Ted Cruz en John Kasich tijdens een debat in maart. Beeld null
Ted Cruz en John Kasich tijdens een debat in maart.

CRUZ-FIORINA ROMANCE

Of vooral: het Cruz-Fiorina verstandshuwelijk

Een samenwerking van langere adem moet die tussen Carly Fiorina en Ted Cruz worden. Cruz maakte deze week bekend dat hij haar aan zijn zijde wil als vicepresident, mocht het zo ver komen dat hij de verkiezingen in november wint.

Waar normaliter de zogenaamde running mate pas na de voorverkiezingen bekendgemaakt wordt, neemt Cruz alvast een voorschot hierop. Onconventioneel is het zeker, maar 'alles aan deze campagne en verkiezingen kent geen precedent', aldus Fiorina.

Fiorina kennen we nog als oud-kandidaat, ze heeft maar liefst één gedelegeerde binnengesleept, en als oud-CEO van Hewlett-Packerd (HP). Met haar aan zijn zijde hoopt Cruz twee soorten stemmers binnen te slepen op weg naar de conventie: vrouwelijke Republikeinen en inwoners van Californië.

Uit peilingen van begin april blijkt dat 70 procent van de vrouwen tegen Donald Trump is, over geen kandidaat denken vrouwen negatiever dan de New Yorkse zakenman. Cruz, die zelf ook niet de populairste kandidaat is onder de vrouwelijke stemmers, hoopt dat Fiorina hem alsnog de broodnodige vrouwelijke stemmen kan bezorgen.

Daarnaast staan begin juni de belangrijke voorverkiezingen van Californië op het programma, waar 172 gedelegeerden te vergeven zijn. Fiorina komt er vandaan en heeft er in 2010 meegedaan aan de senaatsverkiezingen, een verkiezing die ze verloor. Desalniettemin stemden wel 4,2 miljoen Republikeinen in die staat op haar, een groep stemmers die Cruz graag aanboort.

Carly Fiorina en Ted Cruz op het podium in Indianapolis. Beeld null
Carly Fiorina en Ted Cruz op het podium in Indianapolis.

WIE IS DE TRUMP-STEMMER?

Correspondent Michael Persson probeert het te ontdekken

De argwaan is altijd voelbaar, bij de rally's van Donald Trump. Als je met een notitieblokje langs de eindeloze sliert witte mannen en vrouwen loopt die voor de ingang staan te wachten om naar binnen te komen, dan sluiten de rijen zich. Ze draaien zich weg, ze stoppen met praten, en laten het verder over aan de bonkigste van hen, die met een paar kortaffe clichés wel wil zeggen waarom hij hier staat. Eigenlijke boodschap: oprotten.

Dan moet je dus blijven staan. En dan de vragen stellen die je aan alle Amerikanen kunt stellen: waar komen ze vandaan, hoe is het daar, wat maakt het bijzonder, aha, waarom is het zo veranderd?

En dan gaat het over hun verleden, hun banen, hun kinderen, hun toekomst. Het blijven Amerikanen: ze hebben een verhaal, en hebben iemand nodig om dat verhaal tegen te vertellen (en dan blijken ze uiteindelijk nieuwsgierig ook: waar je vandaan komt, en hoe je Amerika ziet, en wat de rol is van de journalistiek in de Amerikaanse verkiezingen). Als je een Trump-stemmer wil leren kennen, moet je het eigenlijk niet te veel over Trump hebben.

Dat is de beste manier om Trump te begrijpen.

Een Trump-aanhanger ontmoet Donald Trump. Beeld null
Een Trump-aanhanger ontmoet Donald Trump.

WAT WE ELDERS LAZEN, ZAGEN EN HOORDEN

Zij weten alles over Trump

Bijna niemand kent Donald Trump zo goed als de vijf mensen die Politico voor een gesprek bijeenbracht: zijn biografen. De journalisten, die samen goed zijn voor een paar duizend pagina's over de presidentskandidaat, schreven hun boeken al vóór hij aankondigde zich in de strijd om het Witte Huis te mengen, maar zijn nog even relevant. Ze zijn er geen van allen van overtuigd dat Trump in januari 2017 zijn intrek neemt in het Witte Huis, maar we zullen nog lang niet van hem af zijn. 'Hij zal blijven tot hij 150 is.'

Honderd woorden voor Cruz

De eskimo's zouden honderd woorden voor sneeuw hebben (mythe), Trump heeft minstens zoveel beschrijvingen voor Cruz. Een greep uit een verzameling beledigingen: "losing big" "weak" "just another dishonest politician" "lyin'" "Mormons don't like LIARS!" "Lyin'" "Who should star in a reboot of Liar Liar- Hillary Clinton or Ted Cruz? Let me know." "a big problem!" "lyin'" "desperate" "lyin'" "his lying is getting worse""can't win!" "Lyin'" "bought and paid for by lobbyists!" "LYIN' TED", enzovoorts. En Cruz is niet de enige die het te verduren krijgt: de New York Times stelde een uitgebreide lijst samen van de 210 dingen die Trump op twitter beledigde.

Een anti-Trump demonstrant Beeld null
Een anti-Trump demonstrant
Een bord van Donald Trump wordt met eieren bekogeld. Beeld null
Een bord van Donald Trump wordt met eieren bekogeld.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden