Broken gods

Pierre Audi heeft nu ook zijn eerste tentoonstelling samengesteld.

beeldende kunst


Broken Gods Broken Heroes in Slewe Gallery, Amsterdam.


t/m 1/3, Slewe.nl


Gebroken helden, bedreigde goden, liefde, jaloezie, verraad, en opoffering - de grote gebaren van de Ring des Nibelungen weerspiegelen in monumentale stappen de kleinste menselijke worstelingen. De op middeleeuwse teksten teruggaande Ring roept, anders dan de Bijbel en de Griekse mythen, een woeste, donkere wereld op, die zijn schoonheid ontleent aan zijn ondoorgrondelijkheid.


Genoeg materiaal voor Pierre Audi, en genoeg voor kunstenaars, zo blijkt in galerie Slewe in Amsterdam. Daar stelde Audi een tentoonstelling samen met kunstenaars Thomas Houseago, Matthew Monahan, en Jonathan Meese. Audi is een kunstverzamelaar, wat niemand zal verbazen; hij werkte in zijn opera's al met onder anderen Anish Kapoor en Karel Appel.


Voor het eerst maakte hij nu een tentoonstelling. Met één werk uit zijn eigen collectie: een dreigend 'masker' van Wotan door Thomas Houseago, en zeven verkoopbare werken van jonge, maar gevestigde kunstenaars.


Het lijkt alsof ze hun werk op elkaar hebben afgestemd, zo vanzelfsprekend staat deze kunst bij elkaar. Alle drie ongepolijst, met echo's van oude kunst en mythologie. Matthew Monahan verenigt materialen alsof er alchemistische krachten vanuit gaan, in twee ceremonieel aandoende sculpturen: brons, goudblad, beton, en iets wat gevouwen lood lijkt. Een klein masker in goudblad stelt de dwerg Alberich voor, de heroïsche maar gehavende man in het beeld Menino de Bronze, Siegmund.


Thomas Houseago geeft het klassieke bronzen heldenbeeld nieuwe invulling door zijn manhoge held kwetsbaar door de knieën te laten zakken. En daar waar handen en hoofd horen, kijk je de holle binnenkant van het lijf in. Jonathan Meese toont Ring-verfschetsen in Willem de Kooning-roze, goud en bosgroen, voorzien van teksten als 'Kunstmensch; richardaddy'.


Audi's kunst-klank-theaterspektakel is hier vereenvoudigd tot stille visuele getuigen van hetzelfde menselijke streven naar macht en angst om te falen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden