Broertjes: beveiliging Media Park niet in orde

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum erkent dat er een gat zit in de beveiliging van het Media Park. Hij zei dit donderdagavond laat op een persconferentie naar aanleiding van de gijzeling op de redactie van het NOS Journaal.

Redactie
Burgemeester Pieter Broertjes in het midden, tijdens de persconferentie gisteravond. Beeld epa
Burgemeester Pieter Broertjes in het midden, tijdens de persconferentie gisteravond.Beeld epa

'Hilversum was sinds Parijs voorbereid op dit soort incidenten', aldus Broertjes. 'Dat blijkt wel uit hoe snel de politie aanwezig was.' Volgens Broertjes moet het gat in de beveiliging worden gedicht. 'Blijkbaar is het niet veilig genoeg. Maar Hilversum moet geen bunker worden. Journalisten moeten in veiligheid kunnen werken. Ik kan me voorstellen dat journalisten in het Media Park zich niet veilig voelen nu. Ik heb met journalisten gesproken die stonden te trillen op hun benen.'

'Het is schokkend', vond NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. Directeur Jan de Jong van de NOS toonde zich verbijsterd. 'Zoiets verwacht je niet. Zeker niet bij het NOS-gebouw, dat heel goed beveiligd is.' Tegelijk dacht iedereen meteen aan de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo van begin januari.

Verscheidene NOS-verslaggevers vertelden gisteravond dat ze sinds dat bloedbad dagelijks aan de mogelijkheid van een aanslag hebben gedacht.

Na 'Parijs' stelde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof dat hij geen aanwijzing had dat Nederlandse redacties doelwit zijn van terroristische organisaties. Sinds de aanslag op Charlie Hebdo werd wel al extra gesurveilleerd rond het Media Park. Broertjes: 'We hebben binnen de politie een mediateam dat om die reden is opgericht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden