Broers

GUILLAUME was nog maar net één toen Ludovic van zes hem met een twee dagen oude baguette sloeg. 'Nè-nè-nè-nè-nè', zong Ludovic pesterig onder het aanhoudend geschrei van broertje Guillaume....

Hun geboortedorp in de Auvergne bestond uit achttien woningen, een mairie, een épicerie, een kerk, een bar-tabac en een grintpleintje voor jeux-des-boules. Een school ontbrak, de épicerie inmiddels ook.

De schoolgang verplichtte Guillaume en Ludovic tot een dagelijkse fietstocht van 26 kilometer en dan weer terug. Op zijn elfde verjaardag kreeg Guillaume een nieuwe fiets. Die dag kwam hij voor het eerst in de geschiedenis van de Auvergne eerder bij de school aan dan grote broer Ludovic. 'Nè-nè-nè-nè-nè', zette Ludovic een zowaar al lichtbehaarde borst op.

Bij de kadetten van de regionale wielerclub bleef het talent van de beide broers niet onopgemerkt. In zijn leeftijdsklasse won Ludovic het regionale kampioenschap van de Auvergne. Zijn beloning was een kampioenstrui met een levensgrote geitenkaas als opdruk.

Dat jaar was de échte buit evenwel voor Guillaume: een door Bernard Hinault gesigneerde trui, uit diens laatste Tour. 'Nè-nè-nè-nè-nè', viel Guillaume, in Hinault-trui, avond na avond Ludovic' slaapkamer binnen.

Eenmaal in hun amateurtijd leek het gedaan met de broedertwist. Ver weg uit de Auvergne, naar enge grote steden waar criteriums moesten worden gereden, trokken Ludovic en Guillaume veelvuldig met elkaar op. Het verlangen naar die immens stille Auvergne, met zijn geitenkaasjes, honing en slechte landwijnen, bracht de broers steeds nader tot elkaar.

Vervuld van trots keerden ze enkele weken geleden weer eens naar hun geboortedorp terug. Ze waren er beiden jaren niet geweest want het wielerbestaan is er een van nomaden. Guillaume en Ludovic waren gekleed in het rood-wit-gele truitje van BigMat-Auber 93. Het schreeuwerig drukke truitje vloekte enorm met de stilte van de Auvergne.

Nu na de épicerie ook de bar-tabac slachtoffer was geworden van de ontvolking stonden Guillaume en Ludovic lichtjes beteuterd op het grintpleintje waar ooit jeux-des-boules werd gespeeld. Hun verkiezing tot de Tourploeg van BigMat-Auber 93 konden ze met niemand delen. 'Nè-nè-nè-nè-nè', klonk het uit een bouwval waar de 84-jarige dorpsgek zijn dagelijkse liedje afstak.

Deze traumatische ervaring maakte de band tussen de broers nóg hechter. Nog voor de Tour in Duinkerken was begonnen beloofden de broers elkaar eeuwige trouw. Nimmer zouden zij van elkanders zijde wijken.

Ludovic Auger (30) en Guillaume Auger (25) van de BigMat-Auber 93 zijn de enige twee renners in deze Tour die nooit een uitval hebben gewaagd. Nooit! Ludovic staat nu al dagenlang 136ste, Guillaume 137ste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden