Broers willen graf van ouders laten ruimen, ik niet

Mijn oudste broer liet ons, zijn vier jongere broers, weten dat de huur van het graf van onze ouders binnenkort verloopt. Vader is tien jaar geleden gestorven, moeder twaalf jaar daarvoor. Mijn broer schrijft dat verlengen van de grafhuur 380 euro per vijf jaar kost. Hij wil het graf laten ruimen en de ene na de andere broer sluit zich daarbij aan. Het lijkt of ik, de jongste van de vijf, als enige het graf wil behouden. Dat voelt niet prettig. Wat zou u doen?

Man (67), naam bij de redactie bekend

Beeld .

Kopen

Mijn overgrootvader stond in 1950 voor eenzelfde vraag. Het graf van zijn in 1930 gestorven dochter werd volgens afspraak door alle ooms en tantes betaald. Het ophalen van het geld was voor hem jaarlijks een bezoeking. Hij heeft toen besloten het heft in eigen hand te nemen en het graf zelf gekocht. Hij ligt daar nu al ruim zestig jaar bij zijn dochter en vrouw. Onlangs hebben we de steen laten opknappen. Als mijn moeder (nu 85) overlijdt, wordt ze bij haar tante, oma en opa op de Nieuwe Ooster bijgezet. Kortom, hou het graf voor het nageslacht in ere.

Bart Udo (53), Alkmaar

Geld speelt geen rol

In dit soort familie-affaires gaat het meestal niet om de zaak zelf (voortzetting grafrechten), maar om de relaties tussen enerzijds ouder-kind, de kinderen onderling en de verhoudingen binnen het gezin. Gezien de hoogte van het bedrag per kind (zo'n 15 euro per kind per jaar) kan ik me nauwelijks voorstellen dat geld een rol speelt en lijken gezins- en familieverhoudingen bepalend te zijn: de oudste heeft de leiding en de stellingen zijn al betrokken. Leg u neer bij ontruiming of betaal zelf de grafrechten. Ik zou kiezen voor het eerste en mijn ouders op andere wijze memoren. Zonder warrige en zinloze discussies worden de verhoudingen wellicht niet verder geschaad.

Ed Bruynzeels (64), Pegnitz, Duitsland

Niet oordelen

U bent er niet aan toe het graf van uw ouders te laten ruimen. Ga niet mee in de wens van de overige broers. Observeer, maar oordeel hier niet over. Stel voor de verlenging van grafhuur voor uw rekening te nemen.

Gery de Groot (42), Huizen

Grafrust prettig

In elke familie geldt dat ieder kind andere herinneringen koestert en andere prioriteiten stelt. Het een is niet beter of slechter dan het ander - dus waarom geeft u uw ouders niet de grafrust waarbij u zich prettig voelt? Het kost maar 76 euro per jaar en over vijf jaar kunt u het graf altijd nog opzeggen. Of aanhouden, als toekomstige verblijfplaats voor uzelf misschien?

Pauline Harmsen (59), Amsterdam

Overschrijvingsformulier

Het hebben van een fysieke gedenkplek voor overleden dierbaren wordt vaak onderschat. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Respecteer de keuze van je broers, als zij voortzetting niet op prijs stellen, neem dan de grafrechten zelf over. Een overschrijvingsformulier is snel ingevuld.

Wim van Oort (59), Bergen

Over twee weken: Familiebijeenkomsten mijden om slecht huwelijk broer?

Mijn broer heeft een slecht huwelijk; hij wordt volgens ons geestelijk mishandeld door zijn vrouw en zit hierdoor in een isolement. Hij overweegt te scheiden, maar vanwege zijn kinderen wil hij niet. Omdat ik weet hoe groot het aandeel van het gedrag van mijn schoonzus is in deze misère, heb ik grote moeite met de familiemomenten waarbij iedereen (broer en schoonzus incluis) doet alsof er niets aan de hand is. Wat te doen met die zogenaamde gezellige momenten: wegblijven met opgaaf van reden (geen zin hebben in toneelspel en hypocrisie) of gewoon gaan en meespelen zodat ik mijn broer tenminste nog eens zie? Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 16 januari 2016 naar: wzud@volkskrant.nl

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden