Broers El Bakraoui: van zware gangsters tot zelfmoordterroristen

De Belgische autoriteiten hebben woensdag bevestigd dat de gezochte broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui betrokken zijn geweest bij de terreuraanslagen in Brussel. Ibrahim El Bakraoui heeft zichzelf opgeblazen op de luchthaven van Zaventem, zijn broer Khalid voerde de zelfmoordaanslag uit bij het metrostation Maalbeek.

Iñaki Oñorbe Genovesi
null Beeld Belga
Beeld Belga

Diverse getuigen herkenden Ibrahim (29) als de middelste man op de foto van de bewakingsbeelden die dinsdag vlak na de aanslagen op de luchthaven Zaventem werden verspreid. Hij is geïdentificeerd als een van de dode terroristen op basis van zijn vingerafdrukken. De tweede zelfmoordterrorist, links in beeld, is nog niet geïdentificeerd. De derde, gekleed in een witte jas, is nog steeds op de vlucht en wordt gezocht. Ook hij is nog niet geïdentificeerd.

Khalid (27) was verantwoordelijk voor het bloedbad bij metrostation Maalbeek. Hij blies zichzelf op in het tweede treinstel. Ook hij is door forensische experts geïdentificeerd op basis van zijn vingerafdrukken.

Noch Khalid noch Ibrahim stond voor de aanslagen van 13 november vorig jaar in Parijs bekend als geradicaliseerd. Toch waren de broers al jaren bekenden van de politie. Het tweetal behoorde tot het Brusselse misdaadcircuit.

Banden met terreurcel Parijs

Ibrahim was in januari 2010 betrokken bij een overval op een wisselkantoor in Brussel. Hij opende daarbij het vuur op de politie met een kalasjnikov. De zaak kreeg veel aandacht in de Belgische pers omdat toenmalig Brussels burgemeester Freddy Thielemans de schietpartij 'een fait divers' noemde, wat hem op veel kritiek kwam te staan.

De oudste van de broers El Bakraoui werd voor de overval veroordeeld tot 9 jaar cel. Zijn broer Khalid werd in 2011 tot vijf jaar cel veroordeeld voor een reeks carjackings. Waarom de broers ondanks hun langdurige veroordeling op vrije voeten kwamen, is niet duidelijk. Wel dat de Belgische politie al een tijdje op zoek was naar het tweetal wegens vermeende banden met de terreurcel die bij de aanslagen in Parijs was betrokken.

Zo zou Khalid onder een valse naam een woning in Charleroi hebben gehuurd. Uit dat huis zijn de terroristen vertrokken om de aanslagen van 13 november in de Franse hoofdstad te plegen. Later werden in dat huis ook de sporen gevonden van Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein van de aanslagen van 13 november Parijs, en Bilal Hadfi, de terrorist die zichzelf opblies bij het voetbalstadion Stade de France.

Daarnaast zou Khalid het huis in de Driestraat in Vorst hebben gehuurd, waar vorige week een schietpartij tussen terroristen en de politie plaatsvond. Daarbij raakten vier agenten gewond. Later bleek dat ook Salah Abdeslam, Europa's meest gezochte terrorist, zelf in dat huis ondergedoken had gezeten.

null Beeld Belga
Beeld Belga

'Testament'

Of de broers El Bakraoui ook direct betrokken zijn geweest bij de schietpartij in Vorst, is nooit bevestigd door het Belgisch federaal parket. Feit is wel dat Absdeslam toen kon ontkomen en vluchtte naar het huis in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Daar werd Abdeslam vrijdag uiteindelijk door de politie opgepakt.

Vorige week meldde de Belgische krant La Dernière Heure al dat de broers El Bakraoui mogelijk betrokken waren geweest bij het huren van de woning in Vorst, maar dat werd toen bevestigd noch ontkend door de Belgische autoriteiten: 'Ontkennen is ook een vorm van bevestigen, dus geven we liever geen commentaar', verklaarde het federaal parket.

In de Max Roosestraat in Schaarbeek, van waaruit de terroristen dinsdag per taxi naar het vliegveld van Zaventem vertrokken, heeft de politie een laptop in een vuilnisbak gevonden. Hierop staat volgens het federaal parket het 'testament' van Ibrahim: 'Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik word overal gezocht en voel mij nergens nog veilig. Ik ben bang om in de gevangenis te belanden', citeren diverse Belgische media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden