Broer van kroongetuige in liquidatiezaak doodgeschoten

De zogenoemde ‘Mocro War’ heeft een nieuw dieptepunt bereikt: de broer van kroongetuige Nabil B. is donderdagochtend rond 8.30 uur doodgeschoten in Amsterdam-Noord. De vluchtauto is uitgebrand aangetroffen, de schutter is nog voortvluchtig. Het is voor het eerst dat in Nederland familie van een kroongetuige is doodgeschoten.

Voor zover bekend was de geliquideerde broer niet actief in het criminele milieu. Hij was directeur-eigenaar van een beletteringsbedrijf aan de TT. Melissaweg in Amsterdam-Noord. Hij werd binnen het bedrijf doodgeschoten. Een getuige verklaarde tegenover de Amsterdamse stadszender AT5 dat de liquidatie binnen, tijdens een sollicitatiegesprek, is voltrokken.

De liquidatie van Redouan vond plaats vier dagen nadat het Openbaar Ministerie bekend had gemaakt dat zijn broer Nabil B. zich als kroongetuige had gemeld in de onderwereldvete die bekend is komen te staan als de ‘Mocro War’. ‘Deze liquidatie kun je zien als een dreigmiddel om toekomstige kroongetuigen af te schrikken’, zegt oud-rechter Frits Lauwaars, die aan de wieg stond van de kroongetuigeregeling in Nederland. ‘Dit is bedoeld om kroongetuige Nabil B. af te houden van verdere verklaringen – dan vervalt zijn deal met het Openbaar Ministerie.’

De kroongetuigeregeling schrijft voor dat een criminele getuige strafkorting krijgt in ruil voor een belastende verklaring over handlangers. ‘Nabil B. heeft al 26 verklaringen afgelegd’, zegt Lauwaars, ‘maar als hij daarmee stopt, vervalt in beginsel zijn deal met het OM.’

In de drugsoorlog waarover hij verklaringen heeft afgelegd, zijn al meer dan dertig vooral jonge mannen doodgeschoten. Er zijn ten minste negen ‘vergismoorden’ gepleegd, waarbij de verkeerde is geliquideerd. De schietpartijen worden gekenmerkt door grote onprofessionaliteit. De daders schieten met zware wapens wild in het rond en nemen probleemloos het risico dat ze omstanders raken. De liquidaties vinden vaak plaats in drukke woonwijken en op klaarlichte dag.

Kroongetuige B., die zelf verdacht wordt van betrokkenheid bij een liquidatie, heeft belastende verklaringen afgelegd over Ridouan T. en Saïd R. De mannen zijn voortvluchtig en worden gezocht. T. en R. zijn volgens de kroongetuige betrokken bij een forse reeks liquidaties in en rond Utrecht en Amsterdam. Ridouan T. zou de grote opdrachtgever zijn. Volgens zijn advocaat Inez Weski ontkent hij alle beschuldigingen.

De advocaat van kroongetuige Nabil B. zei vorige week dat zijn cliënt met de belastende verklaringen ‘zijn verantwoordelijkheid neemt en daarmee de verstrekkende gevolgen voor hemzelf en anderen accepteert’.

Het Openbaar Ministerie noemde de liquidatie van donderdag ‘een dieptepunt in de onderwereldoorlog, als inderdaad blijkt dat er een relatie is met de kroongetuige’. Volgens een woordvoerder is met Nabil B.’s familie ‘uitvoerig’ gesproken over de risico’s en de maatregelen die konden worden getroffen’. De doodgeschoten broer van B. wilde volgens hem ‘terughoudend’ gebruik maken van de aangeboden maatregelen. ‘We kunnen iemand niet dwingen om beveiliging te accepteren’, zegt de woordvoerder. 

Over de daders van de schietpartij is nog niets bekend. Om de hoek van waar het delict plaatsvond is een uitgebrande auto aangetroffen, die vermoedelijk door de dader(s) is gebruikt.

Ridouan T. is al langer in het vizier van justitie. Hij wordt al geruime tijd internationaal gezocht. Het OM heeft een beloning van 25 duizend euro uitgeloofd voor aanwijzingen die leiden tot zijn aanhouding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden