Broer Kooistra: ‘De boel stort als een kaartenhuis in elkaar’

Het café-imperium van Sjoerd Kooistra wankelt en verkeert in grote onzekerheid. De meeste van de 87 kroegen, waaronder bekende grand cafés, draaien gewoon door.

Veel exploitanten hopen een nieuwe relatie op te bouwen met de bierbrouwers die zeggen nog tientallen miljoenen euro’s tegoed te hebben.

‘Uiteindelijk blijven alleen maar verliezers over’, zegt eigenaar Richard Rieske van de Drie Gezusters en van De Danssalon in Eindhoven. Die panden zijn eigendom van Heineken. ‘Maar ik betaalde huur aan Kooistra, en die gaf kennelijk de laatste tijd dat geld niet door.’ De rechter besloot dinsdag dat de zaken van Rieske ontruimd kunnen worden, als de brouwer niet binnen twee weken zijn geld heeft.’Heineken schort voorlopig alle juridische procedures op.

Café’s volgens de formule De Drie Gezusters zijn te vinden in negen steden in Nederland. Kooistra bedacht de formule – een mengeling van volkse gezelligheid en Engelse sjiek – met Chesterfieldbanken en glimmend koper. Soms met een steakrestaurant erbij. Rieske gaat de formule van zijn vestiging aanpassen. Ook de naam wordt mogelijk gewijzigd.

‘De boel stort als een kaartenhuis in elkaar’, verwacht Klaas Kooistra, de broer van Sjoerd en uitbater van het Groningse café Bommen Berend. Met dat café begon Sjoerd in de jaren zeventig zijn imperium. ‘Iedereen is nu in de war; ik ook.’ De sleutel van het bedrijf ligt volgens Klaas bij Heineken. ‘Iedere eigenaar zal wel een voorstel krijgen.’ Andere kroegen melden geen idee te hebben wat de toekomst gaat brengen.

Details

Twee dagen na de dood van Neerlands grootste kroegbaas komen details naar buiten over zijn laatste transacties. Zo heeft Kooistra vorige week het eigendom van Paviljoen Kaap Hoorn overgedragen aan zijn levenspartner Dick Loorbach, blijkt uit het kadaster in Groningen. Dat pand is minstens 2,5 miljoen euro waard.

Ook leende Kooistra volgens Het Parool 70 miljoen euro privégeld aan de moedermaatschappij van zijn eigen horecaconcern. Het bedrijf verhypothekeerde daarvoor veel onroerend goed, inclusief het huis van Kooistra in Ubbergen. Het dagblad verwijst naar de akte van lening. Het bedrijf van Kooistra is niet bereikbaar voor commentaar.

De omvangrijke lening lijkt te bevestigen dat het imperium van Kooistra in geldnood verkeert. Dat zou verklaren waarom bierbrouwers Heineken, InBev en koffiehandelaar Smit & Dorlas in koor klagen dat zij hun geld niet krijgen. Tegen Heineken bleef Kooistra tot het laatst ontkennen dat hij een cashprobleem had.

Partner

Kooistra’s levenspartner Loorbach erft het horeca-imperium als enig erfgenaam. Dat vertelde Kooistra althans aan het zakenblad Quote. Dat schatte het vermogen van Kooistra vorig jaar op 130 miljoen euro. Daar staan echter schulden tegenover. Ook die erft de levenspartner.

Volgens hoogleraar erfrecht Freek Schols van de Radboud Universiteit kan een erfgenaam kiezen tussen: een erfenis verwerpen, volledig aanvaarden of beneficiair aanvaarden. Dat laatste betekent dat de erfgenaam zijn privévermogen niet hoeft aan te spreken, om alsnog schulden van de overledene af te lossen.

Dat geldt ook voor eventuele geschenken die de erfgenaam heeft gekregen van de erflater toen die nog in leven was. Zoals bijvoorbeeld onroerend goed. Als dergelijke giften echter in het zicht van een faillissement zijn gedaan, in de wetenschap dat de schuldeisers achter het net gaan vissen, stelt Schols, kunnen schuldeisers eisen dat die transacties worden teruggedraaid. Zij kunnen proberen te betogen dat hun debiteur ‘paulianeus’ heeft gehandeld.

Cafe April Amsterdam, een van de eigendommen van Sjoerd Kooistra. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden