Broer Endstra bereidt klacht tegen Moszkowicz voor

Haico Endstra, de broer van de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra, bereidt een klacht voor tegen de Amsterdamse advocaat Bram Moszkowicz....

ANP

Endstra's raadsman, Hans Koets, heeft een bericht van die strekking in NRC Handelsblad donderdag bevestigd. Koets wil inhoudelijk niets kwijt over de aard van de klacht, die bij de Orde van Advocaten zal worden ingediend.

‘Wij zijn ermee doende’, aldus Koets. ‘Verder wil ik er niets over kwijt. Nu niet en ook niet later.’ Koets vindt het ten opzichte van Moszkowicz ongepast om dieper op de kwestie in te gaan.

Moszkowicz is de advocaat van Willem Holleeder, die al bijna een jaar vastzit op verdenking van onder de afpersing van Willem Endstra. Moszkowicz is ook geruime tijd de raadsman van Willem Endstra geweest.

Moszkowicz heeft zijn complexe positie besproken met de deken van de Amsterdamse orde, J. van Veggel. Moszkowicz mag als advocaat geen tegenstrijdige belangen behartigen en hij moet zich houden aan een geheimhoudingsplicht, ook ten opzichte van de overleden Willem Endstra. Van Veggel noemde Moszkowicz ‘een gewaarschuwd man’.

NRC Handelsblad voert anonieme bronnen op die zeggen dat de familie Endstra zich al langer ergert aan de manier waarop Moszkowicz zijn voormalig cliënt Willem Endstra betrekt bij de verdediging van Holleeder. Moszkowicz was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. In NRC zegt hij dat de deken hem niet heeft geadviseerd zich uit de zaak-Holleeder terug te trekken. ‘Wel zijn er afspraken gemaakt en daar houd ik me aan’, aldus de raadsman in de krant.

De klacht kan leiden tot een procedure bij de Raad van Discpline, het tuchtcollege voor de advocatuur. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de positie van Moszkowicz als advocaat van Holleeder.

Holleeder en enkele medeverdachten worden beschuldigd van het stelselmatig afpersen van enkele vastgoedhandelaren en zakenlieden. In april gaat de rechtszaak hierover van start. Justitie onderzoekt tevens de betrokkenheid van Holleeder bij een aantal liquidaties. Eind vorig jaar arresteerde de politie drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op Willem Endstra.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden